Του Αλέξανδρου Ασωνίτη,
                 Συγγραφέα, συντονιστή της σχολής σεμιναρίων: «Ανοιχτή Τέχνη»: νέα σελίδα:www.anoixtitexni.gr νέο ι-μέιλ:  info@anoixtitexni.gr, τηλφ: 210 32 27 188
 
     Από το 2010, όταν η νεοναζιστική οργάνωση εξέλεξε δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα, είχα αναρωτηθεί, σε άρθρο μου στο περιοδικό Πολίτες, του Δημήτρη Παπαχρήστου, ποιοι και γιατί σπρώχνουν την κοινωνία στην ακροδεξιά. Γιατί η πολιτεία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να δώσει στους πολίτες την οφειλόμενη αίσθηση και πραγματικότητα ασφάλειας, αντιμετωπίζοντας τις γενισιουργές αιτίες ανόδου της ναζιστοδεξιάς, εκτός από το μνημόνιο: Α) το καθημερινό μικροέγκλημα (κλοπές, ληστείες), και το μεγαλύτερο βέβαια, Β) Το θηριώδες πρόβλημα, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που είναι αδύνατο μεν να λύσει μόνη της, αλλά οφείλει να ζητήσει σχετική έκτακτη σύγκληση κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ, όσο ανυπόληπτη κι ας είναι, κάτι για το οποίο είχα επίσης γράψει, το 2013 στην Ελευθεροτυπία.
   Τα  ξαναθυμήθηκα, γιατί πληροφορήθηκα ότι φίλος έπεσε θύμα πορτοφολάδων στον ηλεκτρικό, στον σταθμό Αττική. Του έκλεψαν 220 ευρώ, πήγαινε να πληρώσει  χρωστούμενα. Έχουν πέσει πολλοί φίλοι, κι εγώ, θύμα κλοπής στο τραίνο. Τα περιστατικά είναι χιλιάδες, μη καταγεγραμμένα στην συντριπτική πλειοψηφία τους, γιατί η διαδικασία είναι χρονοβόρα κι εκνευριστική, και πολλοί φοβούνται. Έτσι κι αλλοιώς να πάρουν πίσω τα κλεμμένα αποκλείεται. Αλλά αν κάποιοι μπορούμε να χειρισθούμε με ψυχραιμία τέτοια συμβάντα, άλλοι δεν μπορούν, και δεν είναι πρόσφορο να τους κατηγορούμε. Η Χρυσή Αυγή, από το ρημαγμένο κέντρο, Κυψέλη, Αχαρνών, Λιοσίων, Πατήσια, άρχισε την φονική άνοδό της. Τόσα χρόνια πέρασαν, δολοφόνησαν τον Φύσσα, και οι κυβερνώσες ελίτ απαξιούν να πάρουν μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες, προστατεύοντας τους από την καθημερινή εκληματικότητα.    
   Για παράδειγμα, και με απόλυτο σεβασμό στα συνταγματικά και ατομικά δικαιώματα: γιατί δεν αναρτώνται φωτογραφίες σεσημασμένων πορτοφολάδων στον ηλεκτρικό και το μετρό; Γιατί δεν αριθμούνται τα βαγόνια των τραίνων, ώστε να προσδιορίζεται ο χώρος; Γιατί δεν χρησιμοποιούνται κάμερες στα βαγόνια και στους σταθμούς του ηλεκτρικού, στις αποβάθρες και έξω; Χάρις στις κάμερες στα βαγόνια, στην Γερμανία, 27-12, πιάσανε μια ομάδα νεοναζιστών που έβαλε φωτιά σ’ έναν άστεγο! Εννοείται, πως τα δεδομένα της κάμερας θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον εντοπισμό παρανόμων, και για τίποτε άλλο.
   Μπορούσε να πάρει κι άλλα μέτρα η πολιτεία, για να ανακόψει την αδικαιολόγητη ψήφο διαμαρτυρίας και εκδίκησης στην Χρυσή Αυγή: Να κάνει διακρατικές συμφωνίες με χώρες, όπως η Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, να αναλαμβάνουν εκείνες τα έξοδα συντήρησης  στην φυλακή υπηκόων τους που παρανομούν. Να έχει περιπολίες στους εποκίνδυνους σταθμούς Αττική, Βικτώρια, Ομόνοια, Μοναστηράκι, και όπου αλλού. Να υπάρχουν αστυνομικά γραφεία, όπως στο Σύνταγμα. Οι σεκιούριτι που έχει το μετρό, χωρίς αρμοδιότητα καμμία, θυμηδία παρά ότιδήποτε άλλο προκαλούν.
   Η αδράνειά των αρχών μεγεθύνεται από την ανακοίνωση ότι ηλεκτρικό και μετρό ζήτησαν περιπολίες για να μη σπάνε τα μηχανήματα. Αλλά για τις κλοπές αρκούνται στην ανακοίνωση: προσέξτε τα προσωπικά σας αντικείμενα,  στους επίφοβους σταθμούς.
   Είναι κατανοητό ότι οι παρανομούντες εξοφλούν καθημερινώς ένα ριψοκίνδυνο προσωπικό στοίχημα, τα γράφει εξαιρετικά ο Ζενέ, αλλά αυτές οι μικροκλοπές προκαλούν δράματα αληθινά, γιατί πρωτίστως θίγουν βιοπαλαιστές και συνταξιούχους. Για σκεφθείτε να κλέψουν από κάποιο τον μισθό του, το δώρο του, το επίδομα ανεργίας, την σύνταξη, τις μικροοικονομίες τους. Να γυρίζουν σπίτι τους ταπεινωμένοι κι άφραγκοι, κι ανήμποροι να εξοφλήσουν λογαριασμούς ή να  κάνουν πέντε μικρά δωράκια στα παιδιά τους, στην γυναίκα ή στον εαυτό τους. Τις τραγωδίες που εκτυλίσσονται σε οικογένειες, τις κατηγορίες, τις αυτοκατηγορίες.
   Δεν είναι μελό, είναι κάτι πολύ χειρότερο: πραγματικότητα εφιαλτική, και δη πολιτική. Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με ρητορικά σχήματα και ευχολόγια, αλλά με πράξεις, με συντονισμό ενεργειών που θα ανακόψουν την τροφοδοσία της από ευάλωτους απελπισμένους ανθρώπους. Κάποιες ελίτ χτίζουν καριέρες με την αντιχρυσαυγίτικη ρητορεία, αλλά όσοι δεν ανέχονται την χρυσή αυγή, χωρίς να επενδύουν στην ύπαρξή της για προσωπικά-πολιτικά οφέλη,  προτιμούν την δράση εναντίον της με συγκεκριμένα, προληπτικά έργα και πράξεις.
   ΄Οταν έκανα εθελοντικά μαθήματα δημιουργικής γραφής στις φυλακές Κορυδαλλού, σε έλληνες κρατούμενους που αποτελούν την μειοψηφία του πληθυσμού, ένας φίλος απ’ τους ακροατές μου είχε πει πικρόχολα: «είμαστε καλά παιδιά, Αλέξανδρε, αλλά έχουμε βλάψει κόσμο».  
       Είναι αλήθεια. Αλλά αφού κοινωνία και παραβατικότητα είναι αλληλένδετα, ας φροντίσουμε να ανακόψουμε τους πολιτικούς κραδασμούς που ξεσπάνε από την καθημερινή παρανομία. Μην οδηγούμε την κοινωνία στην ακροδεξιά κι ύστερα την λοιδορούμε και την μεμφόμαστε. Εκτός αν κάποιοι εξυπηρετούνται από την Χρυσή Αυγή. Εύχομαι να είμαι άστοχος και υπερβολικός.
     Και μην ξεχνάμε πως κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν, παρά την εξουθενωτική κρίση και τα μνημόνια που μακροημερεύουν, ότι η κλοπή είναι εξευτελισμός, και επιλέγουν να ζητιανεύουν. Ένας τέτοιος μπήκε τις προάλλες στο μετρό, στο μέγαρο, στο τελευταίο δρομολόγιο. Στην αρχή ακουγόταν ένας ψίθυρος και σούρσιμο ποδιών. Όταν πλησίασε στην θέση μας, γύρισα και κοίταξα: φορούσε μάσκα χειρουργείου για να προστατεύει τους επιβάτες από την αναπνοή του, φόραγε ένα ξεφτισμένο σακκίδιο και μπουφάν, σερνόταν με απλωμένο το χέρι, ήταν μεταξύ πενήντα-εξήντα, με μαύρα μαλλιά, και μονολογούσε καμπουριαστός κι έλεγε:
ΕΊΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ….  ΟΧΙ ΝΑ ΣΕ ΚΛΑΨΕΙ…. ΝΑ ΣΕ ΘΑΨΕΙ!
 (ακούστε κι ένα σχετικό τραγούδι: https://www.youtube.com/watch?v=bhqv1ZHR4Ec)
Καλή χρονιά σε όλους, καλή δύναμη.
 
   ΥΓ: Εξαιρετική η συναυλία: «Ο Γκάτσος που αγάπησα». Εξαίρετη η έμπνευση του  Μανώλη Μητσιά να συνοδεύεται από δύο μόνο όργανα, πιάνο και μπουζούκι-μαντολίνο. Συγκλονιστικές ερμηνείες από τον ίδιο και την Καριοφυλλιά Καραμπέτη, που κάνει ένα άλμα στην καριέρα της τραγουδώντας με θεατρικό τρόπο σπουδαία τραγούδια. Συγχαρητήρια.
Print Friendly, PDF & Email

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριε συντάκτη, οι δράστες της πυρπόλησης του άτυχου άστεγου ήταν Σύριοι και Λίβυοι μετανάστες, το γράφει ακόμα και το TVXS, που τους είδες τους νεοναζί εσύ; Χρειάζεται τέτοιου είδους διαστρέβλωση για να περάσεις ένα επιχείρημα υπέρ των καμερών;

  2. ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση, μετέφερα τις πρώτες πληροφορίες, δεν παρακολούθησα μετά, ούτε θέλησα να διαστρέβλωσω το συμβάν. Συγγνώμη. Ωστόσο, η ανακρίβεια δεν έχει σχέση με το θέμα του άρθρου. Με την ευκαιρία να προσθέσω, ότι οποιαδήποτε δικαιολογία για τις κλοπές, εξανεμίζεται όταν πρόκειται για ενέργειες που διαπράττονται όχι σε μια ευημερούσα αλλά σε μια χειμαζόμενη επί μια επταετία κοινωνία. Κι αν σκεφτούμε, πόσοι δουλεύουν αξιοπρεπώς σε ελάχιστα αμοιβόμενες δουλειές, με κακές συνθήκες, ωρομίσθιοι, ή χωρίς ασφάλιση, νετελιβεράδες, πόσα παιδιά μοιράζουν φυλλάδια κλπ. Κλέβουν φτωχούςε, κι αυτό έιναι ασυγχώρετο. Ευχαριστώ και πάλι για την διόρθωση. Καλή χρονιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here