Οι «πολιτικές ισορροπίες» της απόφασης για τον Κάρατζιτς

Τα συν και τα πλην από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης που καταδίκασε τον Κάρατζιτς, αποτιμούν οι ηγεσίες των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι απαλλάχθηκε από την πρώτη κατηγορία για γενοκτονία σε επτά περιοχές της Βοσνίας διότι κάτι τέτοιο θα στιγμάτιζε τον σερβικό λαό και θα χαρακτήριζε ως προϊόν γενοκτονίας την ίδρυση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.Σημειώνουν επίσης ότι δεν αναφέρεται εμπλοκή του Σλ. Μιλόσεβιτς και της Σερβίας κάτι που έχει δυσαρεστήσει την ηγεσία στην μουσουλμάνων της Βοσνίας. Δυσαρεστημένοι δηλώνουν και οι Σερβοβόσνιοι καταγγέλλοντας ότι το Δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει μόνο Σέρβους ενώ την ίδια στιγμοί οι μουσουλμάνοι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου, κυκλοφορούν ελεύθεροι στο Σεράγιεβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή  μπορεί να αποτελέσει αφορμή αμφισβήτησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Ο κ. Νίκολιτς κάλεσε την σερβοβοσνιακή πολιτική ηγεσία να διαφυλάξει την ύπαρξη και την συνοχή της Σερβικής Δημοκρατίας και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του σερβικού λαού στην Βοσνία.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνοντας ότι δεν συνεισφέρει για την ομαλή συμβίωση των διαφορετικών εθνών στην Βοσνία. «Η απόφαση αυτή δεν βοηθάει για την συμφιλίωση των λαών στη Βοσνία η οποία είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, μία διαιρεμένη χώρα» εκτίμησε ο Μίλοραντ Ντόντικ. Αναρωτήθηκε δε πως είναι δυνατόν να καταδικάζονται μόνο Σέρβοι ενώ όσοι μουσουλμάνοι ευθύνονται για εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Σαράγιεβο.

Ο Σέσελι

Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι διοργάνωσε σήμερα αργά το απόγευμα στο Βελιγράδι διαδήλωση συμπαράστασης στον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης φώναζαν συνθήματα υπέρ του Κάρατζιτς και του υπόδικου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Στην συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σέσελι ο οποίος καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τον Κάρατζιτς και κατηγόρησε την κυβέρνηση Βούτσιτς για υποτέλεια στο ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο της Χάγης θα ανακοινώσει στις 31 Μαρτίου την απόφαση και για τον Σέσελι ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί οικειοθελώς στην Χάγη.

Καμία αναφορά στον Μιλόσεβιτς

Είναι επίσης σημαντικό ότι στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου δεν αναφέρεται το όνομα του τότε προέδρου της Σερβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς μεταξύ των εμπνευστών του «εγκληματικού σχεδίου εξόντωσης του μη σερβικού πληθυσμού».

Ο δικηγόρος Γκόραν Λούκιτς ο οποίος υπερασπίστηκε δύο Σέρβους στρατηγούς στο δικαστήριο της Χάγης, επισημαίνει πως το θετικά στοιχεία της απόφασης για τον Κάρατζιτς είναι ότι δεν χαρακτηρίστηκε γενοκτονία η δράση των σερβικών δυνάμεων σε ολόκληρη τη Βοσνία όπως επίσης και η απαλλαγή της Σερβίας από τις κατηγορίες ότι προκάλεσε τον πόλεμο βάσει εγκληματικού σχεδίου που εμπνεύστηκε ο Μιλόσεβιτς. Το δεύτερο αυτό στοιχείο εκτιμά ο Γκόραν Λούκιτς ρίχνει στο κενό κάθε δικαστική προσφυγή για παροχή αποζημιώσεων από την Σερβία που ανήγγειλαν Βόσνιοι πολιτικοί.

Δυσαρεστημένοι και οι μουσουλμάνιοι Βόσνιοι

Η πολιτική ηγεσία στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το Κάρατζιτς. Ο προεδρεύων του συλλογικού προεδρείου Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίστηκαν γενοκτονία τα εγκλήματα που διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις σε επτά περιοχές της Βοσνίας. Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς εξέφρασε επίσης τη λύπη του που «το δικαστήριο δεν διαπίστωσε την συμμετοχή του Βελιγραδίου στην υλοποίηση του εγκληματικού σχεδίου εξόντωσης των μουσουλμάνων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here