«Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;»

Συνεχίζεται και το 2016 στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαιδεμένου» της Ν. Φιλαδέλφειας, το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;».
5
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματο Ελληνισμού της Διασποράς, το πρόγραμμα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα. Εμψυχώτρια του είναι η Μαριάνθη Λαζαρίδου, ιστορικός-αρχαιολόγος.
9
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και πραγματεύεται τις εξής θεματικές: μικρασιατικός πολιτισμός, ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων, «προσφυγιά» – «μετανάστευση» – «ρατσισμός».
Σύντομη περιγραφή του εκπαιδευτικού προγράμματος:
10
«Τα κείμενα φέρουν μηνύματα, ενώ τα αντικείμενα είναι τα μηνύματα». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;» καλεί τους μαθητές να απελευθερώσουν τη φαντασία τους και να ξετυλίξουν τα μηνύματα των αντικειμένων του Μουσείου. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, θα εξερευνήσουν, με όλες τις αισθήσεις τους, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων Μικρασιατών. Αφηγήσεις, μαρτυρίες και βιώματα προσφύγων θα τους ταξιδέψουν στο παρελθόν… και όντας περιτριγυρισμένοι από τις έννοιες «πρόσφυγας», «μετανάστης», «ρατσιστής», θα αναστοχαστούν και ξαφνικά θα βρεθούν στο παρόν…
12
Σε μια κοινωνία με παθογένειες που την έχουν καταστήσει διαρκώς εκφασιζόμενη, οι μόνοι που μπορούν να αντισταθούν στην ολισθηρότητα και να ανακόψουν αυτή την πορεία είναι οι νέοι άνθρωποι, εφόσον λάβουν τα σωστά ερεθίσματα. Αυτή είναι και η στόχευση του μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος«Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;» που εντάξαμε στις δραστηριότητες του Μουσείου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 2132049155, 156,  εργάσιμες ώρες ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail: ppied@neafiladelfeia.gr
Πρόεδρος του Παγκόσμιυο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς, είναι Άρης Βασιλόπουλος  – Πρόεδρος ,  Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος με αντιπρόεδρο την Ευτυχία Παπαλουκά – Αντιπρόεδρο, δημοτική σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος.
Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here