Οι Ολλανδοί «δείχνουν» Ρώσους για την κατάρριψη αεροσκάφους -298 νεκροί το 2014

Οι ολλανδοί εμπειρογνώμονες στους οποίους είχε ανατεθεί η έρευνα για την κατάρριψη αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συντριβή της πτήσης MH17 στην Ουκρανία προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τις περιοχές που τότε ήλεγχαν οι φιλορώσοι αντάρτες και ότι το σύστημα Buk που χρησιμοποιήθηκε προερχόταν από τη Ρωσία.

Τότε Ουκρανοί και Ρώσοι έριχναν την κατάρριψη ο ενας στον άλλον. Το σύστημα Buk πάντως αν και ρωσικό, χρησιμοποιείται και από τις ουκρανικές δυνάμεις

Εξοργισμένη δηλωνει η Ρωσία θεωρώντας το πόρισμα «προϊόν προκατάληψης και παραχάραξης» και το απορρίπτει ως αβάσιμο

«Τα ευρήματα είναι προϊόν φαντασίας και ο ένοχος σκιαγραφείται αυθαίρετα» υποστήριξε το ρωσικό ΥΠΕΞ

Ο διευθυντής της εταιρείας που κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα Buk σχολίασε σχετικα ότι το πόρισμα δεν στηρίζεται σε τεχνικά στοιχεία, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο πυραυλικό σύστημα έχουν και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
Πηγή: Reuters
Χθες, πριν την επισημη ανακοινωση του πορίσματος, οι Ρώσοι (που προφανώς ήδη είχαν τις πληροφορίες τους) είχαν επαναλάβει την εξαρχής θέση τους, ότι  «εάν επρόκειτο για πύραυλο, δεν εκτοξεύτηκε από τις περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες».

Η πτήση είχε απογειωθεί στις 17 Ιουλίου του 2014 από το Άμστερνταμ με προορισμο την Κουάλα Λουμπούρ και σε αυτήν επέβαιναν 298 άνθρωποι. Σσυνετρίβη στο ουκρανικό Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ολλανδών εισαγγελέων, το σύστημα εκτόξευσης Buk που χρησιμοποιήθηκε είχε μεταφερθεί στο σημείο εκτοξευσης από τα ρωσικά εδάφη.

Ο πύραυλος, κατά την ολλανδική έρευνα, εκτοξεύτηκε από περιοχή κοντά στο χωριό Περβομάισκ, το οποίο ελεγχόταν από φιλορώσους αντάρτες τότε.

Το πόρισμα αναφέρει επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί 100 «εμπλεκομενα πρόσωπα», αλλά ακόμη δεν έχουν «επισήμως ταυτοποιηθεί ως ύποπτοι».

Οι εισαγγελείς επίσης ανέφεραν ότι δεν είχαν ακόμη πρόσβαση στις νέες εικόνες από ραντάρ που έδωσε η Ρωσία, λέγοντας πως «σαφώς και θα εξεταστούν».

Ερωτηθείς για το πόρισμα των ερευνητών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «καθιστούν  σαφές πως ο πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε από έδαφος των ανταρτών, αλλά από διαφορετική περιοχή»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here