Οι Αμερικανοί απελαύνουν 35 Ρώσους διπλωμάτες για το «Χιλαρι γκέιτ» και την πριμοδότηση του Τραμπ

Στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από την Ουάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο προχωρεί ο Μπάρακ Ομπάμα, για την φερομένη ανάμειξη της Μόσχας σε κυβερνοεπιθέσεις κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου και τον έμμεσο επηρεασμό της κοινής γνώμης κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Οι Ρώσοι διπλωματικοί έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών, για να αποχωρήσουν από το αμερικανικό έδαφος.

Οι Αμερικανοί επίσης σφράγισαν δύο κτίρια που ανήκουν στην ρωσική πρεσβεία, στο Μέριλαντ και στη Νέα Υόρκη.

Τους 35 διπλωμάτες τους χαρακτηρίζουν πράκτορες και η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι οι απελάσεις γίνονται «σε αντίποινα για τις παρενοχλήσεις που δέχτηκαν αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρωσία αλλά και για ενέργειές τους που θεωρήσαμε ότι δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα τη λήψη μιας σειράς μέτρων και τόνισε ότι οι κυρώσεις δεν θα περιοριστούν στην απέλαση των διπλωματών,  προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν κι άλλα μέτρα, «τη στιγμή που θα το επιλέξουν».

«Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επανειλημμένες κατ’ ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς», τόνισε ο Ομπάμα σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.

«Αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το σύνολο της αντίδρασής μας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, ορισμένες από τις οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι μια έκθεση υπηρεσιών της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here