Οι «νονοί» των ΜΜΕ: Εκβιασμοί και απειλές- Τι λέει το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες

 

Αποκαλυπτικό είναι το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για την υπόθεση των τριών δημοσιογράφων που φέρεται ότι εκβίαζαν ΔΕΚΟ και Τράπεζες μέσω ενός δικτύου εντύπων και ιστοσελίδων, προκειμένου να αποκομμίσουν οικονομικά οφέλη από διαφήμιση. 

Ολόκληρο το υλικό της δικογραφίας βρίσκεται πλέον στα χέρια της 20ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας θα απολογηθούν την Πέμπτη ο εκδότης της «Ακρόπολης» Παναγιώτης Μαυρίκος και οι δημοσιογράφοι Τάκης Μουσσάς και Χρήστος Φράγκου. Οι ίδιοι αρνούνται τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται. 

Η καταγγελία

 

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας στις 11 Φλεβάρη η Α.Κ. (υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ) κατήγγειλε ότι στις 4 Φλεβάρη συναντήθηκε σε καφετέρια με τον κατηγορούμενο Παν. Μουσσά ο οποίος «απαίτησε από εκείνη να δώσει χρήματα στον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Ακρόπολη», Παν. Μαυρίκο, για να μην γράφει αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ». Την απείλησε λέγοντάς της: «Πρόσεχε. Ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θυμα bullying».

Απειλές: Εχεις ένα παιδί. Να προσέχεις
Σε δεύτερη συνάντηση λίγες ημέρες αργότερα, ο Μουσσάς την προειδοποίησε ότι πρέπει να είναι προσεκτική γιατί την έχουν στοχοποιήσει από τη ΝΔ σε διάφορους μιντιακούς κύκλους διαδίδοντας ότι χρηματίζεται από διαφημίσεις εξαιτίας της θέσης της στην ΕΥΔΑΠ. Της ανέφερε ότι παρακολουθούνν την προσωπική της ζωή και τα τηλέφωνά της και απείλησε το παιδί: «Εχεις ένα παιδί. Να προσέχεις και να σκεφτείς και το παιδί σου», δημιουργώντας της φόβο και ανησυχία όπως κατέθεσε η ίδια.

Στην ίδια συνάντηση απαίτησε ξανά να δώσει χρήματα στο Μαυρίκο για να μην γράφει αρνητικά σχόλια στην εφημερίδα «Ακρόπολη».

Στις 9 Φλεβάρη με αφορμή κάποιο αρνητικό δημοσίευμα για ΕΥΔΑΠ και Άττικα Bank ο Μουσάς απαίτησε εκβιαστικά 10.000 ευρώ για την προβολή του Οργανισμού για λογαριασμό του Χρ. Φράγκου και άλλες 10.000 ευρώ για τον Π. Μαυρίκο.

Σημειώνεται ότι ο Μουσσάς είχε διατελέσει στη θέση που κατέχει τώρα η ΑΚ και γνώριζε τα χρηματικά ποσά του προϋπολογισμού της ΕΥΔΑΠ για την προβολή της.

Μετά από αυτή την κατάθεση της ΑΚ όλο το υλικό που είχε συγκεντρωθεί διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε η άρση απορρήτου και η καταγραφή της δραστηριότητας των τριών εμπλεκόμενων.

Η ηχογράφηση 
Στις 12 Φλεβάρη, η ΑΚ συναντήθηκε με το Μουσσά στο Φλοίσβο και η συνάντησή του ηχογραφήθηκε. Σε αυτή τη συνάντηση, ο Μουσσάς ανέφερε και οι φίλοι του έχουν φτιάξουν μία ομάδα, η οποία μπορεί να ελέγξει τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αφενός υπέρ της κυβέρνησης και αφετέρου εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς της χαρακτηριστικά: «Οταν θέλουμε να γαμήσουμε, θα λες: Αυτόν θέλει να τον γαμήσουμε μέσα από την κυβέρνηση».

Από τη συνομιλία φάνηκε, σύμφωνα με τη δικογραφία, ότι βασικό όπλο της ομάδας φέρεται να είναι ο Μαυρίκος, ο οποίος μέσω της εφημερίδας του και των δύο ιστοσελίδων του θα δημοσίευε θετικά ή αρνητικά άρθρα, τόσο για την ΕΥΔΑΠ όσο και για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ως προς την επικείμενη νομοθεσία για τις άδειες των καναλιών.

Στη συνάντηση ο Μουσσάς ανέφερε ότι ο Μαυρίκος είχε αναρτήσει αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος του Βαγγ. Μαρινάκη, του Βαγγ. Μειμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο, όπως είπε, υπήρχε συμφωνία μεταξύ του τεως Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τςίπρα να μην αναλάβει ποτέ την πρωθυπουργία της χώρας.

Εχω ισχυρούς φίλους
Όταν η Α.Κ. ρώτησε τί θα συνέβαινε αν δεν έδινε τα χρήματα στο Μαυρίκο, ο Μουσσάς της απάντησε: «Αμα δεν του δώσουμε θα έχουμε πρόβλημα, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα δεν είναι ότι του δίνεις, είναι ότι τον χρησιμοποιούμε». Επίσης, της ανέφερε πως ο ίδιος έχει πολλούς ισχυρούς φίλους και στη μέρα και στη νύχτα, υποστηρίζοντας όμως ότι μπορούν να την προστατεύσουν.

Στη συνέχεια της ζήτησε να εγκρίνει συνολικά το ποσό των 60.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ για τον Μαυρίκο και της είπε ότι από τη συνεργασία τους θα αποκόμιζαν σε μηνιαία βάση περίπου 500.000 με 550.000 ευρώ (20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και άλλα ποσά από διάφορες εταιρίες).

Στη συνέχεια της είπε ότι χειρίζεται κάποια sites όπως θέλει αυτός, ανεβοκατεβάζοντας άρθρα και της ανέφερε ονόματα δημοσιογράφων και ιστοσελίδες.

Παράλληλα, της ζήτησε να μεταφέρει στον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, να μεσολαβήσει στην Αττικα Bank για υπάλληλο, ο οποίος προοριζόταν να αντικαταστήσει ενδεχομένως τον Μουσσά στη θέση που αυτός κατείχε στην Τράπεζα λέγοντάς της χαρακτηριστικά: «Με τον άλλο τον μ…… τί έγινε που ήταν να έρθει στην τράπεζα; Μίλησες; Να έρθει να παίρνει τα λεφτά του και δεν θέλω… να μην μας απασχολεί. Να μην μας χαλάσει το σύστημα».

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Μουσσάς επικοινώνησε με διευθυντικό στέλεχος ιστοσελίδας, τον ενημέρωσε ότι θα έπαιρνε κάποια χρήματα από την ΕΥΔΑΠ και του είπε να γράφει θετικά άρθρα για την κυβέρνηση, τον υπουργό Επικρατείας και υπέρ της νομοθεσίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και σε βάρος των ιδιοκτητών τους.

Αργότερα, ο Μουσσάς επικοινώνησε με το Μαυρίκο και τον ενημέρωσε ότι σε συνάντηση με την ΑΚ όλα πήγαν «εντάξει και καλύτερα». Ο Μαυρίκος ενημέρωσε το Μουσσά ότι στις 13 Φεβρουαρίου στα Παραπολιτικά θα είχε ένα μεγάλο κομμάτι για τον «αρχιμανδρίτη», εννοώντας τον υπουργό Νικ. Παππά.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ηχογραφήσουν μία ακόμη συνάντηση ανάμεσα στην ΑΚ στον Μουσσά και το Μαυρίκο. Ο τελευταίος της ανέφερε ότι έχει παράπονα από την ΕΥΔΑΠ αλλά δεν έχει γράψει κάτι αρνητικό όπως με άλλες ΔΕΚΟ, που δεν του δίνουν χρήματα. Ως δείγμα καλής θέλησης δε, είπε πως δημοσίευσε θετικό άρθρο υπέρ του υπουργείου Επικρατείας. Επίσης, της ανέφερε ότι έχει μεγάλο δημοσιογραφικό πόλεμο σε βάρος του Β. Μαρινάκη καθώς έχει δημοσιεύσει δικογραφίες, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται.

Στη Ρένα Δούρου να πας, δεν θα πάρεις
Της ανέφερε ότι η Ρένα Δούρου διαχειρίζεται μεγάλα ποσά και η ομάδα θα μπορούσε να εισπράξει και από εκεί χρήματα. Οταν έφυγε ο Μαυρίκος, ο Μουσσάς ανέφερε στην Α.Κ. ότι αυτός είναι τρελός και μπορεί να γράψει αρνητικά άρθρα για όποιον θέλουν να χτυπήσουν, αλλά επειδή του κάνουν αγωγές θα πρέπει να κερδίζει χρήματα.

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται να κέρδιζαν χρήματα ακόμη και από εικονικές ιστοσελίδες.

Σε άλλη συνάντηση μεταξύ των Α.Κ., Μουσσά και Φράγκου, ο τελευταίος φέρεται να λέει ότι μέσω του Μαυρίκου έπρεπε να επιτεθούν στη ΔΕΗ, με σκοπό να την εκβιάσουν και να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από διαφημίσεις. Φράγκος και Μουσσάς φαίνονται να ανέφεραν ότι θα έκαναν το ίδιο με την περιφεριάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου: «Η Δούρου μ……α, για να σου δώσει λεφτά, δεν φτάνει να είσαι… και με την κομματική ταυτότητα δαγκωμένη όπως στο στρατό, εκεί να πας, δεν θα πάρεις».

Παράλληλα, σχολίασαν ότι για να εισπράξει κανείς χρήματα από την Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Π. Μουσσάς ενημέρωσε την Α.Κ. ότι ο βουλευτής Κωστας Καραμανλής του Αχιλλέα θα κατέθετε επερώτηση στη Βουλή γα την Attica Bank και την ΕΥΔΑΠ, αλλά και ότι ο Π. Μαυρίκος ανέμενε χρήματα και εντολή για το ποιόν να χτυπήσει.

Ο Π. Μουσσάς φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την ενημέρωση, με σκοπό την επίθεση σε άτομα που είτε ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους είτε επιχειρούν να ελέγξουν τη νομιμότητα των ενεργειών του.

Σε επικοινωνία του με διευθυντή ειδησεογραφικής ιστοσελίδας φέρονται να αναφέρθηκαν στις Λούκα Κατσέλη και Μιράντα Ξαφά και στις φήμες που τις ήθελαν υποψίες για τη θέση προέδρου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Τότε φέρονται να ανέφεραν ότι έπρεπε να συναντηθούν από κοντά, προκειμένου να αρχίσουν να τις καίνε με δημοσιεύματα με σκοπό να αναλάβει πρόεδρος δικός τους άνθρωπος. Μάλιστα, ο Π. Μουσσάς είπε χαρακτηριστικά: «Εχω δύναμη να τους γαμήσω και να τις κάψουμε τελείως».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here