Οι μαυραγορίτες της προσφυγιάς….

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Επειδή το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.  Η μία όψη:  Επιτήδειοι , ναι, ναι, εμείς είμαστε αυτοί. Συμπατριώτες μας.  Ολοι όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να βγάλουν χρήματα από ανθρώπους τόσο ταλαιπωρημένους και δυστυχισμένους όπως είναι οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας. Εχουν υπάρξει, δυστυχώς όχι λίγες καταγγελίες, ότι τους ζητούν 2, 3 και 5 ευρώ για ένα μπουκαλάκι νερό. Οπως επίσης ότι τους ζητούν 5 και 10 ευρώ για να τους φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα. ¨

Οι καταγγελίες υπήρχαν πάντα.  Τις τελευταίες μέρες όμως  εμφανίστηκαν περισσότερα κρούσματα στην περιοχή των Τεμπών όπου περνούν χιλιάδες πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Οι άνθρωποι αυτοί που περπατούν μέρες ολόκληρες,  εξαθλιωμένοι και κουρασμένοι καθώς είναι, ψάχνουν απεγνωσμένα τα απολύτως απαραίτητα. Νερό. Κάτι να φάνε. Κάπου να φορτίσουν τα κινητά τους για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους μιας και πολλοί από αυτούς έχουν χαθεί στο ταξίδι της προσφυγιάς.

Οταν έγινε γνωστό ότι καταστηματάρχης της περιοχής μοσχοπουλούσε το νεράκι στους πρόσφυγες, εμφανίστηκαν στο σημείο αυτό  εθελοντές και μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας Ν. Πουτσιάκα και άρχισαν να μοιράζουν στους πρόσφυγες δωρεάν  νερό και τρόφιμα.

Τότε , όπως κατήγγειλε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Πουτσιάκας,  τους επιτέθηκε ο καταστηματάρχης διότι βρίσκονταν σε δικό του χώρο και  το πεζουλάκι που χρησιμοποιούσαν για την διανομή , ήταν λέει, ιδιοκτησία του γιατί ήταν έξω από το μαγαζί του.

Η άλλη όψη: Ένας Λαρισαίος βιομηχανικός σχεδιαστής, ο Δημήτρης Χαϊδάς μόλις άκουσε ότι στα Τέμπη υπάρχουν αετονύχηδες  συμπολίτες μας που ζητούν από τους πρόσφυγες  να πληρώσουν  5 και 10 ευρώ για να τους φορτίσουν τα κινητά, έβαλε στο αυτοκίνητο του , τα τραπεζάκια με ηλιακό πάνελ που κατασκευάζει ο ίδιος και έτρεξε να βοηθήσει.
Ο κ. Χαϊδάς εξήγησε στους πρόσφυγες πως λειτουργούν κι αμέσως εμφανίστηκαν πολλοί άνθρωποι με τα καλώδιά τους να φορτίσουν τις συσκευές τους.  Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζονταν να ψάχνουν για πρίζες τις οποίες και πλήρωναν αδρά.

Ευτυχώς που αυτή η όψη του νομίσματος κυριαρχεί ανάμεσά μας…..

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here