Πλήρης αναγνώριση δικαιωμάτων σε όσους συνάπτουν σύμφωνα συμβίωσης

 

Με αυστηρές ποινικές και χρηματικές κυρώσεις θα τιμωρούνται εφεξής οι διακρίσεις λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων, ασθένειας, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κτλ. σύμφωνα με πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα αναγνωρίζονται πλήρως ίδια δικαιώματα σε όσους συνάπτουν σύμφωνα συμβίωσης(ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια) με αυτά που απορρέουν από τον γάμο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα μπορούν να διεδκικούν ίδια δικαιώματα στον εργασιακό χώρο, συνυπηρέτηση, οικογενειακά επιδόματα και άλλα.

Όπως σημειώνει το Έθνος με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται επίσης η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών αυθαιρεσίας όπως βασανιστήρια που διαπράττονται από αστυνομικούς, λιμενικούς ή σωφρονιστικούς υπαλλήλους προκειμένου η χώρα να αποφεύγει «ευρωκαταδίκες» και αποζημιώσεις.

Αναβαθμίζεται και ο ρόλος του Συνήγορου του Πολίτη στον οποίο ανατίθεται πλέον η ευθύνη της καταγραφής και της διερεύνησης των περιστατικών καταπάτησης δικαιώματων και διακρίσεων.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις όποιος μεταχειρίζεται δυσμενώς τον άλλον κάνοντας διάκριση λόγω φύλου ή θρησκείας κλπ. θα απειλείται με φυλάκιση 6 μηνών έως 3 ετών και χρηματική ποινή 1.000 έως 5.000 ευρώ μετά από καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη.

Για το χρηματιστήριο

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ποινικοποιείται, επίσης  για πρώτη φορά και μόνη η σύσταση για διενέργεια συναλλαγών με χρήση προνομιακών πληροφοριών όπως και μόνη η παράνομη ανακοίνωση τέτοιων πληροφοριών ενώ τιμωρείται πολύ αυστηρότερα η κατάχρησή τους (έως 20 έτη κάθειρξη) όταν γίνεται κατ’ επάγγελμα ή συνήθεια από μέλος εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και με πρόστιμα έως 15 εκατ. ευρώ για νομικά πρόσωπα ή έως 5 εκατ. ευρώ για φυσικά πρόσωπα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here