Οι Ισπανοί ψηφίζουν, η Ευρώπη αγωνιά

Λιτότητα ή αλλαγή; Με τα δύο αυτά ερωτήματα  να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό, οι Ισπανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων 40 ετών που θα κρίνουν και το μέλλον της Ευρώπης.

Αν και η πολιτική του Ραχόι είχε ως αποτέλεσμα  15.000 αυτοκτονίες, 100.000 εξώσεις, 4,15 εκατομμύρια άνεργους και 1,23 εκατομμύρια πολίτες στα όρια της φτώχειας, εντούτοις ο δεξιός πρωθυπουργός όπως όλα δείχνουν, θα είναι νικητής των εκλογών αλλά για να παραμείνει στην εξουσία θα πρέπει να συνεργαστεί. Μέχρι στιγμής, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να συγκροτήσουν  κυβέρνηση  συνεργασίας, με το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Αριστεροί Podemos δίνουν μάχη στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση ενώ όλα δείχνουν πως έφτασε το τέλος του δικομματισμού  που επικρατεί στη χώρα από το θάνατο του Φράνκο.

Αν και ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορούν να δημοσιευτούν δημοσκοπήσεις την παραμονή των εκλογών, έρευνες που είδαν τη δημοσιότητα το Σάββατο δείνουν 26,6% στο Λαϊκό Κόμμα με το Σοσιαλιστικό να ακολουθεί με 20,8% και τους Ρodemos σε απόσταση αναπνοής με 20,1%. Τέταρτο το ισπανικό Ποτάμι, το Κόμμα των Πολιτών – Ciudadanos όπως λέγεται – το οποίο αν και αναμενόταν να είναι ο ρυθμιστής των εκλογών στον δρόμο προς την κάλπη φαίνεται να «ξεφούσκωσε».

Η ψήφος στην Ισπανία δεν είναι υποχρεωτική, και οι αναποφάσιστοι αλλά και οι απέχοντες είναι ο πρώτος στόχος των κομμάτων. Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος είναι και ο εκλογικός νόμος.Με την «διόρθωση» της αναλογικότητας των αποτελεσμάτων των κομμάτων, κατανέμοντας τις έδρες σε συνδυασμό με την επίδοσή του στις επιμέρους αυτονομίες,  υπάρχει  περίπτωση ένα κόμμα να έχει κερδίσει τις εκλογές αλλά να μην επιτυγχάνει εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here