Χωρίς συμφωνία παρά την «πρόοδο». Διακοπή διαπραγματεύσεων για Δευτέρα λόγω ΔΝΤ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Περιπλέκεται το θέμα της σύντομης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τα ξημερώματα ότι διαφωνούν σε σημαντικά ζητήματα και ότι είναι δύσκολο να βρούν λύση μέσα σε λίγες ώρες, οπότε διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για την ερχόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου.

ΟΙ εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν για Ουάσινγκτον, προκειμένου να πάρουν μέρος στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θεωρητικά πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Τώρα με την συμφωνία ακόμη ανοικτή αλλά όχι πολύ μακριά όπως διαβεβαιώνουν όλοι, το θέμα αυτό δυσκολεύει.

Και οι προθεσμίες γίνονται πλέον ασφυκτικές, αφού από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου, που συνεχίζονται οι συνομιλίες θα πρέπει κυβέρνηση και δανειστές να επιταχύνουν για να υπάρχει έτοιμη συμφωνία πριν την συνεδρίαση του Eurogoup στις 22 Απριλίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, το ζητούμενο είναι να έχει υπογραφεί το λεγόμενο stuff level agreement.

Ανακοινώνοντας την προσωρινή διακοπή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, είπε ότι «πάμε σε παύση εργασιών» ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου).

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πω».

Ολόκληρη η δήλωση Τσακαλώτου:

Αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε παύση των συζητήσεων για να μεταβούμε όλοι στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Θα καταλήξουμε στο stuff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο stuff level agreement σε αυτή τη φάση».

Πριν από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, είχε προηγηθεί τρίωρη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό με κυρίαρχο θέμα την περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Πηγές προσκείμενες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, μιλούσαν για πρόοδο και στο συγκεκριμένο θέμα χωρίς όμως να προκύψει οριστική συμφωνία και σε αυτό το θέμα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here