Αποκλιμάκωση αποδόσεων ελληνικών ομολόγων μετά τον ανασχηματισμό

Σημαντική μείωση κατέγραψαν σήμερα, Δευτέρα, οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, με το επενδυτικό κλίμα να ενισχύεται από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της Παρασκευής και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το Reuters.

Πρόκειται για τα επιτόκια περιθωρίου(σε σχέση με τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων), με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσια από τις διεθνείς αγορές και τα οποία ‘ήταν απαγορευτικά εδώ και καιρό, καθώς τα δεκαετούς διάρκειας ομόλογα με τα οποία χρηματοδοτούνται συνήθως τα κράτη, υπερέβαιναν κατά πολύ τις 800 μονάδες βάσης, δηλαδή πάνω από 8% γεγονός που δεν επέτρεπε βιώσιμη αναχρημαστοδότηση του χρέους.

μετά όμως από τον ανασχηματισμό, που χαρακτηρίσθηκε από τον διεθνή τύπο, ως φιλικός προς τις επενδύσεις, οι αποδόσεις αυτές , δηλαδή τα επιτόκια, έπεσαν κατακόρυφα σε μιά μέρα.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των διετών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 4,767%, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων μειώθηκε 36 μονάδες βάσης (0,36 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,625%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο πέντε μηνών, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων υποχώρησαν σχεδόν 40 μονάδες βάσης.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε στο νέο υπουργικό συμβούλιο ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, ώστε να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Ο κ. Τσίπρας χθες ανέφερε ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μπορεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα QE (αγορών ομολόγων της ΕΚΤ) στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Αυτό μπορεί να τροφοδότησε τις εξελίξεις στις τιμές σήμερα και πιθανόν κάποιοι εγχώριοι επενδυτές πείσθηκαν», δήλωσε αναλυτής της ING.

Σήμερα, εξάλλου, μειώθηκαν και οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,21%, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού της πορτογαλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης για το 2017.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here