Οικολόγοι-Πράσινοι: Να κλείσει η πόρτα των μεταλλαγμένων στην ΕΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση τους στην απόφαση της κομισιόν να επιτρέψει την εισαγωγή και κυκλοφορία 19 μεταλλαγμένων προιόντων στην Ευρωπαική Ενωση, εκφράζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Τα έντεκα από αυτά παράγονται από την αμερικάνικη πολυεθνική Monsanto και τα υπόλοιπα οκτώ από την αμερικάνικη Dupont και τις γερμανικές Bayer και BASF.

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία λαμβάνεται παραδόξως παράλληλα με τις εν κρυπτώ διαβουλεύσεις σχετικά με την υπογραφή της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP) μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α.. Η απόφαση αυτή αποτελεί την απαρχή για ένα κύμα εισαγωγών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων το οποίο πρέπει να ανακοπεί. Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί η ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης ΓΤΟ και η χώρα μας να παραμείνει ελεύθερη από μεταλλαγμένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης.

Στις 14 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία για ένα νέο σύστημα για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταψήφισαν το νέο καθεστώς, καθώς θα επαναφέρει σε εθνικό επίπεδο τις αποφάσεις σχετικά με την καλλιέργεια ΓΤΟ, αντί να επιβάλλει στην Ε.Ε. τη μεταρρύθμιση της διαδικασία εκτίμησης κινδύνου.

Ο δύο παραπάνω αποφάσεις καθιστούν τα κράτη μέλη περισσότερο ευάλωτα από ποτέ στις νομικές πιέσεις και διεκδικήσεις των πολυεθνικών εταιριών βιοτεχνολογίας που διακινούν και παράγουν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Παράλληλα καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος της διακίνησης και κατανάλωσης των προϊόντων αυτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αρχής της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων εντός αυτής.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here