Οικειοθελής εξαναγκασμός (φωτο: Σπ. Τσακίρης)

Πειραιάς 10/3

Της Ντορίτας Λουκίσσα

ΦΩΤΟ: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

IMG_4946

Από νωρίς το πρωί, στις αποβάθρες Ε1, Ε2 και Ε3 του λιμανιού στον Πειραιά άρχισαν να καταφτάνουν, απροειδοποίητα, τουριστικά λεωφορεία.

Όχι για να παραλάβουν κύμα ταξιδιωτών.

Ούτε για να εναποθέσουν εκδρομείς.

Η εντολή ήταν ρητή.

Να εκκενωθούν πάραυτα οι χώροι των προσφύγων.

Χωρίς να φανεί ότι γίνεται επιχείρηση σκούπα.

IMG_4752

IMG_5048

«Φεύγουν όσοι θέλουν» είναι το σύνθημα της σημερινής επιχείρησης. Όμως η αλήθεια είναι πως οι πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει εδώ και μέρες τις πλατφόρμες και τις αίθουσες του ΟΛΠ, ούτε θέλουν, ούτε επιλέγουν, ούτε έχουν καμιά επίσημη ενημέρωση.Απλώς εξαναγκάζονται να φύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Άλλο ένα μαρτυρικό οδοιπορικό ανάμεσα στα πολλά.

«Μας είπαν πως θα μας πάνε κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια», μας λέει ο Αφγανός Χαμντί. Είμαστε μαζί τρεις οικογένειες, 23 άτομα. Δεν ξέρουμε τίποτα. Μόνο ότι  δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ, είναι τουριστικό σημείο. Εμείς στη Γερμάνια θέλουμε να φτάσουμε, αλλά δεν μας δέχονται. Ελπίζουμε».

IMG_5036

IMG_4871

Ο γέρος πατέρας του, μας κοιτάει με θλίψη. Δεν το ξεστομίζει, αλλά ζητάει βοήθεια. Άλλη μια οικογένεια ανάμεσα στις πολλές, εγκλωβισμένη στην μοίρα της προσφυγιάς.

Τα πούλμαν, 11 τον αριθμό σήμερα, γεμίζουν σιγά σιγά με κατεύθυνση χώρους υποδοχής στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Οι πληροφορίες μιλούν για την μεταφορά 630 προσφύγων από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Και έπεται συνέχεια τις επόμενες μέρες. Για να μη μείνει κανείς. Ερχεται και εορταστικό τριήμερο. Το λιμάνι πρέπει να είναι «καθαρό».

«Είμαστε μισθωμένοι από το κράτος για να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες στα διάφορα στρατόπεδα δωρεάν», αναφέρει ένας από τους οδηγούς. « Κάποιοι θα κάνουν αυτό το ταξίδι και δυο και τρεις φορές. Εχουνε πάει ήδη στην Ειδωμένη και ξαναγυρίζουν. Κι εμείς δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει.  Εντολές ακολουθούμε. Και ούτε ξέρουμε καν τι ώρα θα φτάσουμε».

Συνεννοήσεις επί συνεννοήσεων μεταξύ λιμενικών και αστυνομικών καθυστερούν πολύ την αναχώρηση των πούλμαν. Ένα λεωφορείο της γραμμής φορτωμένο φτάνει από την Ε1 και φεύγει συνοδεία περιπολικού για τις κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης.

IMG_5156

Μετά τις 2 το μεσημέρι, τα πούλμαν ξεκινούν με τα πολλά από το λιμάνι. Μερικά είναι μισογεμάτα. Την φάλαγγα οδηγούν και κλείνουν περιπολικά.

Πίσω στο λιμάνι κάποιοι έμειναν.  Δεν έκαναν σήμερα την κίνηση.  Ακόμη περιμένουν.  Άραγε τι; Δίπλα τους χάσκουν κενές οι θέσεις από τις σκηνές που μαζεύτηκαν. Την ώρα του συσσιτίου παίρνουν τη γνωστή θέση στην ουρά.

IMG_5262

Απόγνωση. Και ταυτόχρονα μια ζηλευτή στωικότητα. Δεν φωνάζουν, δεν διαμαρτύρονται. Αγωνιούν και μετρούν άλλη μια μέρα στη χώρα που ήλπιζαν να έχουν αφήσει εδώ και καιρό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανάλογη επιχείρηση εκκένωσης ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες στην Ειδομένη.

Κι όμως αύριο θα φτάσουν νέες βάρκες στα νησιά, νέοι επιβάτες στο λιμάνι και νέα πούλμαν θα τους φορτώσουν και θα φύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

IMG_5262

Αυτός ο ξεριζωμός δεν δείχνει να έχει τελειωμό. Οι ελπίδες όμως στερεύουν.
Ίσως όχι γι αυτό το αγόρι που έμαθε σήμερα να κλωτσάει τη  μπάλα του. Και γι αυτή τη νεαρή μάνα που κράτησε τη γωνιά του σάντουιτς για να ταίσει τα περιστέρια.

Έφαγε σήμερα, περισσεύει να φάνε και αυτά… Αν δεν πεινάσεις, δεν ξέρεις τι σημαίνει… πως να μην χαμηλώσεις τα μάτια…

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here