ΟΗΕ: Κατακόρυφη αύξηση θανάτων γυναικών και παιδιών στο Αφγανιστάν

Ο ΟΗΕ αποκάλυψε σήμερα ότι 1.591 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 3.329 έχουν τραυματιστεί στο Αφγανιστάν στο πρώτο μισό του 2015, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν εισέρχεται στον 14ο χρόνο του.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στους θανάτους παιδιών και γυναικών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Οι αφγανοί πολίτες έχουν υποφέρει υπερβολικά πολύ καιρό από αυτή την καταστροφική σύγκρουση. Οι καταστροφικές συνέπειες της βίας κατά πολιτών όπως καταγράφονται σε αυτή την έκθεση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η ευρεία πεποίθηση ότι η ειρήνη πρέπει να επιτευχθεί άμεσα» δήλωσε ο Νίκολας Χέισαμ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Συνολικά, ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε συνολικά σε 4.921.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που καταγράφεται από το 2009, όταν άρχισε η συλλογή των στατιστικών στοιχείων.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε κατά 23% ο αριθμός των γυναικών που έπεσαν θύματα της βίας, όπως και κατά 13% ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Ο πόλεμος έχει αλλάξει μορφή. Μετά τη λήξη της αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα, οι αφγανικές δυνάμεις δεν έχουν την προστασία από αέρος και πολεμούν με λιγότερο εξοπλισμό. Ως συνέπεια αυτού, οι συγκρούσεις έχουν μεταφερθεί πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ γίνεται χρήση όλμων, ρουκετών και χειροβομβίδων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here