ΟΗΕ: Διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη για τους Σύρους πρόσφυγες

Ξεκίνησαν σήμερα στη Γενέυη οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων.  

«Βρισκόμαστε εδώ για να απαντήσουμε στη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων και εκτοπισμένων του καιρού μας. Αυτό απαιτεί μία εκτόξευση της παγκόσμιας αλληλεγγύης», τόνισε  ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 480.000 πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή το 10% του πλήθους που έχει φύγει από τη χώρα, έχουν ανάγκη να γίνουν δεκτοί σε μία χώρα υποδοχής τα επόμενα τρία χρόνια.

Στόχος της διάσκεψης είναι «ο διεθνής καταμερισμός της ευθύνης» στην προσφυγική κρίση. Οι χώρες καλούνται να διαθέσουν θέσεις επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Αφού επαίνεσε την «εξαιρετική φιλοξενία» των γειτονικών χωρών της Συρίας, ο Μπαν Κι μουν υπενθύμισε ότι ο Λίβανος έχει υποδεχθεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο, πρόσφυγες, η Τουρκία περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια και η Ιορδανία περισσότερες από 600.000.

«Οταν υπάρχει καλή διαχείριση, η υποδοχή προσφύγων αποτελεί κέρδος για όλους … οι πρόσφυγες φέρνουν νέα ταλέντα και νέες εμπειρίες σε ένα γερασμένο εργατικό δυναμικό. Οι απόπειρες δαιμονοποίησής τους δεν είναι μόνο προσβλητικές, αλλά και αβάσιμες», υπογράμμισε.

Ο Μπαν κι μουν  υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του συριακού πολέμου, αλλά «εν αναμονή…ο κόσμος πρέπει να προχωρήσει μπροστά με συγκεκριμένες ενέργειες και δεσμεύσεις. Ολες οι χώρες μπορούν να κάνουν παραπάνω», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

– See more at: https://left.gr/news/oie-ektoxeysi-tis-pagkosmias-allileggyis-gia-toys-prosfyges#sthash.EGEUTncJ.dpuf

Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων βρίσκεται σε κοντινές στη Συρία χώρες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here