ΟΗΕ: Έναν χρόνο μετά το θάνατο του Αϊλάν, οι πνιγμοί προσφύγων αυξάνονται- Κάθε μέρα χάνονται 11 άνθρωποι στη Μεσόγειο

Ποιός δεν θυμάται… Κι όμως όλοι ξέχασαν. Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο, το άψυχο κορμάκι του τρίχρονου Αϊλάν Κουρντί από τη Συρία, στις ακτές της Τουρκίας, προκαλούσε ρίγη παγκόσμιας συγκίνησης. Ο Αιλάν, άθελά του, χωρίς να επιζητεί τίποτα περισσότερο από μιά καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή για τον ίδιο και την οικογένεια του, έγινε με τον άδικο πνιγμό του στο Αιγαίο,  σύμβολο του προσφυγικού δράματος. Η εικόνα του έγινε η αφορμή να ξυπνήσει, για λίγο όπως αποδείχθηκε, η κοιμισμένη μας συνείδηση. Η οποία αμέσως μετά, μέσα σε λίγες μέρες ξαναβυθίσθηκε στον μακάριο ύπνο της.  Οι φωνές αλληλεγγύης που δυνάμωσαν εκείνες τις μέρες, κώπασαν σιγά-σιγά.  Οι προσφυγικέ ροές συνεχίσθηκε, τα πλοιάρια των δουλεμπόρων συνέχισαν να φέρνουν πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια, πνίγοντας αρκετούς από αυτούς. Αλλά η φωνή μας δεν είχε πια άλλο γράδο, τα δάκρυα συμπόνοιας στέγνωσαν, η καθημερινότητα μας τύλιξε στα δικά μας προβλήματα παρά στων άλλων.

αυλαν 2

Κι όμως πέρασε μόλις ένας χρόνος από τότε.  Χρόνος στο οποίον έγιναν όντως πολλά. Ενα πράγμα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει όμως. Η μοίρα των αθώων ψυχών, που εξακολουθούν να χάνονται, πληρώνοντας με τη ζωή τους,  ένα τίμημα πολύ βαρύ που δεν τους αξίζει, δεν τους αναλογεί.

Οι θάνατοι και οι πνιγμοί προσφύγων συνεχίζονται και συνεχίσθηκαν. Ισως όχι στο Αιγαίο, ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τουρκικά παράλια, αλλά στη Μεσόγειο, καθώς σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), το 2016 είναι η πλέον θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ο εκπρόσωπος Τύπου της UNHCR Ουίλιαμ Σπίντλερ δήλωσε ότι η Αρμοστεία εκτιμά ότι μετά τον θάνατο του Αϊλάν περίπου 4.176 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο -κατά μέσο όρο 11 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάνονται κάθε μέρα τους τελευταίους 12 μήνες.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών του 2016, περίπου 281.740 άνθρωποι επιχείρησαν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι προς την Ευρώπη.

Εκλεισε η στρόφιγγα προς Ελλάδα-Σταθερή ροή προς Ιταλία

Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε τεράστιο βαθμό, από 67.000 τον Ιανουάριο σε 3.437 τον Αύγουστο, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο της «Βαλκανικής οδού».

Στο μεταξύ, ο αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερός. Περίπου 115.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φτάσει στην Ιταλία έως τα τέλη Αυγούστου, σε σύγκριση με 116.000 που έφτασαν την ίδια περίοδο το 2015.

Ωστόσο, η σημαντικότερη αλλαγή είναι ο αριθμός των θανάτων.

Μέχρι στιγμής φέτος, 1 στους 42 ανθρώπους έχει χάσει τη ζωή του ταξιδεύοντας από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία, σε σύγκριση με 1 στους 52 που έχαναν τη ζωή τους την περασμένη χρονιά. Το γεγονός αυτό καθιστά το 2016 τη πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην κεντρική Μεσόγειο. Οι πιθανότητες να χάσει κάποιος τη ζωή του στο πέρασμα από τη Λιβύη στην Ιταλία είναι δεκαπλάσιες απ’ ό,τι στο πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να ενισχύσουν τα κράτη τους νόμιμους τρόπους εισδοχής των προσφύγων, όπως η επανεγκατάσταση, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση και τα προγράμματα χορήγησης υποτροφιών για σπουδές, μεταξύ άλλων, ώστε να μην αναγκάζονται να επιχειρούν τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια και να καταφεύγουν σε δίκτυα διακινητών, τονίζει η Αρμοστεία σε σχετική ανακοίνωση.

Αύξηση κρουσμάτων ξενοφοβίας στην Ευρώπη

Η άφιξη άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά οδήγησε επίσης και σε αύξηση των κρουσμάτων ξενοφοβίας και των εντάσεων μέσα στις κοινότητες που τους υποδέχθηκαν. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν υπάρξει θύματα ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων, προκατάληψης και διακριτικής μεταχείρισης.

Η συνεχής πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι να καταφέρει να δώσει πρόσβαση στους πρόσφυγες σε υποστήριξη και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προκειμένου να ενταχθούν με επιτυχία και να προσφέρουν πλήρως στην κοινωνία -παρέχοντας νέες δεξιότητες, αποφασιστικό πνεύμα και πολιτισμικό πλούτο, στην προσπάθειά τους να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή.

Σε αυτή την προσπάθεια, η Υπατη Αρμοστεία τονίζει πως καλεί τις κυβερνήσεις και τους εθνικούς εταίρους τους να δεσμευθούν ότι θα αναπτύξουν και θα υλοποιήσουν πλήρη εθνικά σχέδια ένταξης. Η πολλαπλή συνεισφορά των προσφύγων στις νέες κοινότητες που εντάσσονται θα πρέπει να αναγνωριστεί. Η Αρμοστεία καλεί επίσης για μια ξεκάθαρη δέσμευση απέναντι στην πρόληψη των διακρίσεων, την προώθηση της ένταξης και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here