ΟΗΕ: Έκκληση για άμεση εκεχειρία στο Χαλέπι – Δύο εκατομμύρια κάτοικοι στερούνται της πρόσβασης σε νερό και ρεύμα

Έκκληση απευθύνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την άμεση εκεχειρία στο Χαλέπι, ένω παράλληλα, σε έκθεσή του επισημαίνει ότι δύο εκατομμύρια κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, έπειτα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της τελευταίας εβδομάδας.

«Ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ ότι οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια αμάχους αν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και υδροδότησης δεν επιδιορθωθούν αμέσως» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία Γιάκουμπ Ελ Χίλο, και ο περιφερειακός συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την κρίση στη Συρία ο Κέβιν Κένεντι.

Γύρω στους 250.000 με 270.000 ανθρώπους υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στο ανατολικό Χαλέπι, έπειτα από το κλείσιμο της οδού Καστέλο τον περασμένο μήνα, η οποία ήταν η τελευταία δίοδος προς το «ανταρτοκρατούμενο» κομμάτι της πόλης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι αντάρτες ωστόσο, κατόρθωσαν να άρουν το περασμένο Σάββατο, την κυβερνητική πολιορκία του ανατολικού Χαλεπιού, η οποία διήρκεσε έναν μήνα, με συνέπεια την αποκοπή του βασικού διαδρόμου εφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη από τον νότο, εξαιτίας της προώθησης των δυνάμεων των ανταρτών, κι επιπλέον, όπως τονίζει η ανακοίνωση «Αυτό είχε αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των αμάχων στην πόλη που βρίσκονται «ντε φάκτο υπό την απειλή πολιορκίας να ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια».

Επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Χαλέπι, αναμένεται να διαβιβάσουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα και ο συντονιστής επείγουσας βοήθειας του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν.

Ταυτόχρονα, η UNICEF προειδοποιεί μέσω του εκπροσώπου της Κριστόφ Μπουλιεράκ, για τους κινδύνους σχετικά με την υγεία των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα στην πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό έρχονται εν μέσω καύσωνα, γεγονός το οποίο μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τα παιδιά, και παράλληλα ο κ. Μπουλιεράκ αναφέρει ότι «Στα ανατολικά τμήματα του Χαλεπιού έως 300.000 άνθρωποι –πάνω από το ένα τρίτο από τους οποίους είναι παιδιά– εξαρτώνται από νερό από πηγάδια το οποίο είναι ενδεχομένως μολυσμένο από περιττώματα και δεν είναι ασφαλές για πόση».

Τόσο η UNICEF, όσο και άλλες υπηρεσίες βοήθειας μεταφέρουν καθημερινά πόσιμο νερό με φορτηγά σε περίπου 325.000 ανθρώπους, στο δυτικό Χαλέπι, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της UNICEF, ωστόσο οι άρρωστοι και οι τραυματίες δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Χαλέπι, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τάρικ Γιασάρεβιτς, «Τον Ιούλιο υπήρξαν τουλάχιστον δέκα επιβεβαιωμένες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας στην πόλη του Χαλεπιού. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές υγείας της Πόλης του Ανατολικού Χαλεπιού, οκτώ από τα δέκα νοσοκομεία και 13 από τα 28 μεγαλύτερα κέντρα ιατρικής περίθαλψης είναι τώρα εν μέρει λειτουργικά ή εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε ότι «Μόνο 35 γιατροί σε δομές υγείας παραμένουν στην πόλη και οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στην υπερβολική ζήτηση έχουν ξεπεραστεί».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here