Οδηγίες ΓΓΔΕ προς φορολογουμένους: Ζητάτε αποδείξεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οδηγίες προς τους φορολογούμενος εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Προτρέπει τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις και τονίζει ότι η μη λήψη απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη για τους συνεπείς φορολογούμενους. 

Με αφορμή κρούσματα τα οποία καταγράφηκαν στη διάρκεια ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες της, αλλά και έπειτα από καταγγελίες φορολογουμένων, και στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η ΓΓΔΕ εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων στα εξής:

– Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club κ.λπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.

– Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).

– Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.

– Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα -βάσει νόμου- να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και για την προστασία των συμφερόντων των συνεπών φορολογουμένων και του υγιούς ανταγωνισμού.

«Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερο λογαριασμό για τους συνεπείς φορολογούμενους» επισημαίνει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here