ΟΑΕΕ: Οχι από ΑΚΑΓΕ η επιχορήγηση των 200 εκ. ευρώ

Δεν θα γίνει από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών) για τις νεώτερες γενιές, η νέα επιχορήγηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που αιτήθηκε ο ΟΑΕΕ, τον μήνα Οκτώβριο. Οπως και η προηγούμενη των 150 εκατ. ευρώ, του Σεπτεμβρίου, θα προέλθουν από άλλο λογαριασμό, που διαχειρίζεται ο ΑΚΑΓΕ για να καλύπτει «πρόσκαιρες ανάγκες» -εάν και εφόσον χρειαστεί- των οργανισμών κύριας ασφάλισης. Αυτό διευκρίνισε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Δημήτριος Τσακίρης.

«Είναι από την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, η οποία υπάγεται και διαχειρίζεται ο ΑΚΑΓΕ, αλλά ο σκοπός αυτού του λογαριασμού δεν είναι για τις γενιές, τις νεώτερες. Είναι για τους ασφαλισμένους, όταν τα ταμεία τους δεν έχουν, δυσκολεύονται, δεν έχουν τα αποθεματικά, για να τους δώσουν τις συντάξεις του τρέχοντος μήνα, ή του επόμενου μήνα. Δεν είναι ο «κουμπαράς» ο οποίος αν χρειαστεί θα ανοίξει 1.1.2019, ο μεγάλος, λεγόμενος, λογαριασμός του ΑΚΑΓΕ» διευκρίνισε ο κ. Τσακίρης.

Από τον συγκεκριμένο λογαριασμό της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων, προβλέπεται ότι μπορούν να διατεθούν συνολικά 395 εκατομμύρια ευρώ, για το σκοπό που προαναφέρθηκε. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, η διοίκηση του ΟΑΕΕ είχε υποβάλλει αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο για τα 150 εκατ. στις 21.9.2016 και την επόμενη μέρα, στις 22.9. 2016 υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο και η διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία όμως, τελικά «αποφάσισε μην ζητήσει τα διακόσια εκατομμύρια, τα οποία απέμεναν».

«Κατόπιν αυτού, εφόσον υπήρχε αυτή η διαθεσιμότητα, εμείς σαν οργανισμός, σαν διοικητικό συμβούλιο, ζητήσαμε από το υπουργείο να μας δώσει αυτά τα διακόσια εκατομμύρια για να τα έχουμε σαν ?μαξιλάρι?, ώστε εάν χρειαστούν, αν προκύψουν ανάγκες τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή, για τις συντάξεις εννοούμε του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου (2016) και του Ιανουαρίου του 2017, εάν τυχόν προκύψουν ανάγκες, να έχουμε αυτό το ?μαξιλάρι? για να καλύψουμε την υποχρέωση χορήγησης συντάξεων στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους» είπε ο κ. Τσακίρης.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ υπογράμμισε ότι τα δύο αιτήματα έγιναν προληπτικά, για λόγους τεχνικής φύσεως, οι οποίοι σχετίζονται με την περιοδικότητα είσπραξης των εισφορών των ασφαλισμένων από τον οργανισμό, ώστε να καταβάλλονται οι συντάξεις.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here