Ξυδάκης: Η Αμφίπολη αν δεν αναστηλωθεί θα ταφεί κάτω από την άμμο

 

Λίγους μήνες αφότου έσβησαν οι προβολείς της δημοσιότητας, το μνημείο της  Αμφίπολης » κινδυνεύει να ταφεί κάτω από την άμμο». Το καμπανάκι έκρουσε τη Δευτέρα  ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμούς Νίκος Ξυδάκης . Η Αμφίπολη «δεν είναι επισκέψιμη όπως είναι τώρα», δήλωσε στη Βουλή ο κ. Ξυδάκης.

Η κακοκαιρία και οι βροχοπτώσεις στην διάρκεια του χειμώνα  έχουν επιβαρύνει το χώρο του μνημείου  και χρειάζεται » επειγόντως έργα αποστράγγισης» , είπε. Μόνο που εδώ το» επειγόντως αποτελεί κυριολεξία, τα έργα δηλαδή πρέπει να γίνουν πριν το φθινόπωρο», συμπλήρωσε.

Ο κ.  Ξυδάκης  είπε πως η χρηματοδότηση συνεχίζεται , χαρακτήρισε το μνημείο μοναδικής αξίας και το τοπίο που το περιβάλλει » μοναδικού φυσικού κάλλους». Μίλησε για μια τεράστια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχει ανασκαφεί τις τελευταίες δεκαετίες και στην οποία υπάρχουν δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι και ένα ωραιότατο μουσείο και τόνισε πως η Αμφίπολη «χρειάζεται ολιστική προσέγγιση».

Σήμερα που,  «η ανασκαφική δραστηριότητα έχει βάλει μια άνω τελεία, προέχουν η συντήρηση και η αναστήλωση. Για να γίνουν, ωστόσο, και τα δύο απαιτούνται χρήματα και κυρίως έλεγχος και βούληση» και, κατέληξε. «Το μνημείο, αν δεν αναστηλωθεί εγκαίρως, θα ταφεί κάτω από την άμμο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here