Ξεκινούν σε 17 Δήμους τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Σε 17 δήμους με υψηλή και μακροχρόνια ανεργία θα εφαρμοστούν πιλοτικά τα νέας γενιάς προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε πρώτη φάση όπως προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Σε δεύτερη φάση τα προγράμματα αυτά θα εφαρμοστούν σε άλλους 32 δήμους, με σκοπό να επεκταθούν σταδιακά σε όλους τους δήμους της χώρας.

Τα προγράμματα θα έχουν διάρκεια οκτώ και όχι πέντε μηνών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

«Θέλω να πιστεύω ότι ίσως έχει έρθει η εποχή που οι δυνάμεις που υποστηρίζουν, εδώ και καιρό, σθεναρά την πολιτική λιτότητας, θα υποχωρήσουν» τόνισε  η κ. Αντωνοπούλου, σε  εκδήλωση με θέμα «Εγγυημένη απασχόληση, μια εναλλακτική πρόταση στη λιτότητα», που συνδιοργάνωσαν το ίδρυμα Friedrich Ebert, το Levy Economics Institute και το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ.

Ανέφερε πως τόσο ο ΟΟΣΑ, όσο και η ομάδα των G20 προκρίνουν ως πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, τη δημοσιονομική επεκτατική πολιτική, διότι είναι σαφές ότι μόνο μέσω αυτής της κατεύθυνσης μπορεί να επέλθει σταθερότητα στην οικονομία και την κοινωνία.

Η παροχή εγγυημένης απασχόλησης στα προγράμματα υποστήριξης των ανέργων, ανέφερε, αποτελεί τμήμα της δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής, κάνοντας ειδική αναφορά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία, όπως είπε, παρέχουν εγγυημένη απασχόληση, αλλά θεωρούνταν μέχρι σήμερα από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως παθητικές πολιτικές.

Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε και στα κονδύλια στους πόρους που διατίθενται για την ανεργία υπογραμμίζοντας πως στην Ελλάδα τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που απομένουν για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι πενιχρά, παρότι η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η ίδρυση Ευρωπαικού Ταμείου Ανεργίας που προτάθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, τόνισε, είναι καθοριστικής σημασίας, αν επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά το πρόβλημα της ανεργίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here