Ξεκινά ο κρίσιμος γύρος συνομιλιών με κουαρτέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης- Τα ανοικτά θέματα

Εφτασαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και σήμερα, Τετάρτη, αρχίζουν οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Τα κύρια θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν για να προχωρήσει η αξιολόγηση  της αξιολόγησης είναι το Ασφαλιστικό(όπου πρέπει να υπολογισθεί η μείωση της δαπάνης κατά 1,8 δις ευρώ), τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το νέο φορολογικό, το νέο υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας καθώς και ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων.

Πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να δημιουργεί η μεγάλη διαφορά απόψεων μεαξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαικών θεσμών, όσον αφορά κυρίως τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού έως το 2018. Το ΔΝΤ εκτιμά οτι για την κάλυψή του, με βάση τα εως τώρα δεδομένα, θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τουλάχιστον 9 δις ευρώ. Εκτίμηση με την οποία δεν συμφωνεί η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι.

Το γεγονός ωστόσο ότι παρά τις διαφωνίες οι θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα, δείχνει ότι αυτό που έχει επικρατήσει είναι η ανάγκη για όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ανοίξει και τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η πρώτη  καθοριστική συνάντηση γίνεται στις 2 το μσημέρι. Οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα έχουν μιά αρχική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Την Πέμπτη το μεσημέρι αναμένεται το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για το Ασφαλιστικό με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here