Ξεκινάει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του λίτρου να κυμαίνεται από 85 έως και 88 λεπτά.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα γίνει με τη διαδικασία χορήγησής του, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει.

Όπως αναφέρει το Mega, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να διατηρηθεί ο ΕΦΚ στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 23 λεπτά το λίτρο, το επίδομα θέρμανσης όμως να μειωθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή από τα 35 στα 17 – 18 λεπτά το λίτρο.

Σε αυτή την περίπτωση η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 85 – 86 λεπτά το λίτρο στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η τιμή με επιδότηση θα κυμαίνεται από 67 – 68 λεπτά το λίτρο.

Το σενάριο όμως αυτό ενισχύει το «ψαλίδι» κατά 100 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης.

Ένα δεύτερο σενάριο, που φαίνεται όμως να απομακρύνεται, προβλέπει μείωση του ΕΦΚ στα 10 λεπτά το λίτρο, με κατάργηση όμως του επιδόματος θέρμανσης. Σε μια τέτοια περίπτωση η τιμή πώλησης θα διαμορφωθεί περίπου στα 70 λεπτά το λίτρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here