Ξανθός: 3.000 προσλήψεις μέσα στο 2017 για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας

«Εχει διασφαλισθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για το 2017, με στόχο την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τον οικογενειακό γιατρό, που προβλέπει πάνω από 3.000 προσλήψεις σε 60 αστικές περιοχές της χώρας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. οι προσλήψεις αυτές θα προστεθούν στους 760 μόνιμους γιατρούς που προσλήφθηκαν φέτος για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, στις 500 προσλήψεις επικουρικών γιατρών ενώ ακολουθεί η προκήρυξη ακόμη 2.000 θέσεων. Με την αξιοποίηση των 50 εκατομμυρίων ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα προσληφθούν επίσης  4.000 γιατροί και υγειονομικό προσωπικό.

Μιλώντας στο Κόκκινο, , τόνισε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης για να πάμε σε νέο μοντέλο ευέλικτης διαδικασίας προσλήψεων των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας που θα τηρεί την αξιοκρατία και το ΑΣΕΠ, παρακάμπτοντας τη βραδυκίνητη λειτουργία των συμβουλίων επιλογής των κρίσεων τα οποία κρατούν 1.5 και 2 χρόνια τη στιγμή που όπως τόνισε είναι πραγματικά τραγικό να έχουμε την πολιτική βούληση, τους πόρους προκηρυγμένες τις θέσεις, αλλά και το ενδιαφέρον ακόμα και νέων γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό και να μην προχωρά.

Παραλάβαμε το ΕΣΥ στα όρια του λειτουργικού μπλακ άουτ και το αποτρέψαμε, είπε στο Κόκκινο ο  υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, από τη στοχοποίηση της Υγείας στα χρόνια της κρίσης αλλά και νωρίτερα, οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία φθάνουν τις 25.000, κενό που δε μπορεί να καλυφθεί μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα σημείωσε πως το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαβούλευση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος προσλήψεων γιατρών.

Ο κ. Ξανθός συγκεφαλαιώνοντας τα προβλήματα στο σύστημα υγείας τόνισε ότι υπήρχαν ως ένα βαθμό και στην περίοδο της λεγόμενης ευημερίας, ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν την εποχή της κρίσης, και πρόσθεσε πως «υπάρχουν πληγές που δεν καταφέραμε να επουλώσουμε το ξέρουν αυτό οι πολίτες, ο κόσμος που δουλεύει αυτό, που το αναγνωρίζει ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος, όχι όμως μια συνδικαλιστική γραφειοκρατία που αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει μια καταστροφική αντιπολίτευση θεωρώ ότι ο καθημερινός κόσμος έχει πάρει το σήμα ότι από αυτήν την κυβέρνηση υπάρχει ενδιαφέρον».

Το βασικό μας μέλημα πέρσι ήταν να πετύχουμε μια συνθήκη ευστάθειας μια κανονικότητα στην πληρωμή των προμηθευτών έχουμε δώσει 600 εκατομμύρια στα ληξιπρόθεσμα του ΕΣΥ, να υπάρξει μια κανονικότητα στις πληρωμές του προσωπικού και το ενισχύονται τα τμήματα που έχουν ελλείψεις. Το σύστημα θέλει αναδιοργάνωση και προτεραιότητα είναι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, ως απάντηση στις ανάγκες που προκαλεί η κρίση.

Στόχος επομένως είπε είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, ταυτόχρονα είπε υπάρχει ενίσχυση των αποκεντρωμένων δομών.  Αυτό το σχέδιο θα ξεκινήσει το 2017 με μια εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σε αυτό το σχεδιασμό περιλαμβάνονται 3.000 προσλήψεις που αφορούν 60 περιοχές της χώρας και θα καλύψουν το ¼ του πληθυσμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε πως «υποδιπλασιάσαμε τα κλειστά κρεβάτια στα νοσοκομεία Αττικής, μάλιστα ο διοικητής του νοσοκομείου Σωτηρία μέσα από ανακατανομή προσωπικού άνοιξε 13 κρεβάτια αντιλαμβάνεστε ότι αυτές είναι μετρήσιμες αλλαγές».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here