Ξαναβαφτίζουν τα hot dog στη Μαλαισία λόγω Ισλάμ -Γιατί τα λέμε αλήθεια έτσι;

Τα καταστήματα και οι καντίνες που πουλάνε  Hot Dog στην Μαλαισία θα πρέπει πλέον να τα λένε «λουκάνικα μπρέτσελ», γιατί οι αρχές δέχονται παράπονα από τους μουσουλμάνους τουρίστες οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πώληση τροφίμου με τη λεξη «σκύλος» στην ονομασία του -ο σκύλος θεωρείται ακάθαρτος στο Ισλάμ.

Ο μουσουλμανικός νόμος halal καθορίζει ποια φαγητά μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή των μουσουλμάνων και οι αρχές αρνούνται φέτος να επικυρώσουν ως «Χαλάλ» τα hot dogs αφού αναφέρουν την επίμαχη λέξη. Στη  Μαλαισία επίσημη θρησκεία είναι ο ισλαμισμός εντούτοις  η χώρα δεν είχε πρόβλημα με την ονομασία του τροφίμου. Της προέκυψε με την πάροδο των χρόνων από τη συσσώρευση παραπόνων απο μουσουλμάνους τουρίστες και μάλλον σκέφτηκε ότι με τόσους φανατικούς καλό θα ήταν ίσως να έκοβε την επίμαχη λέξη από το τρόφιμο

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ

Η ονομασία καθιερώθηκε διεθνώς από τους Αμερικανούς. Τι είχε προηγηθεί ομως;

Αποτέλεσμα εικόνας για hotdog was named

Είναι θλιβερό, αλλά η αλήθεια είναι ότι στη Γερμανία όπου γεννήθηκε το hot dog έτρωγαν σκύλους μέχρι και το 1900.

Αποτέλεσμα εικόνας

Εντούτοις υπάρχουν και άλλες θεωρίες για την επικράτηση του όρου. Οι Γερμανοί  ονόμαζαν  Dachshund τα μακρόστενα  κυνηγόσκυλα (επειδή ξετρύπωναν, κυνηγούσαν ασβούς)  Είναι πιθανό λοιπόν να ονόμασαν το λουκάνικο έτσι επειδή έμοιαζε στο συγκεκριμένο σκύλο και όχι επειδή τον περιείχε (χωρίς όπως προείπαμε δυστυχώς να αποκλειόταν και το δεύτερο). Οταν η συνήθεια έφτασε στην Αμερική σαν πρόχειρο γεύμα στους δρόμους (όπως καλή ώρα εμείς έχουμε το σουβλάκι ή το σάντουιτς), οι Αμερικανοί  την «αγκάλιασαν» αμέσως γιατί μέσα στη φτώχεια τους είχαν τρόπο να τρώνε φτηνό κρέας.

Πιθανόν να μετέφρασαν το τρόφιμο από «κυνηγόσκυλο ασβών» σε «σκύλο» σκέτο και επειδή ήταν ζεστό να το μετονόμασαν σε hot dog.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι ένας αμερικανός γελοιογράφος έκανε ένα σκίτσο εμπνευσμένος από έναν πωλητή που φώναζε «Φάτε ζεστό λουκάνικο, φάτε ζεστό dashund» και έδωσε στο λουκάνικο το πρόσωπο ενος σκύλου που γαύγιζε, γράφοντας «hot dog» οπότε η ιδέα «κόλλησε», διαδόθηκε και καθιερώθηκε. Ομως το συγκεκριμένο σκίτσο δεν έχει βρεθεί.

Επίσης συμπληρωματική θεωρία εικάζει ότι ο κόσμος πίστευε ότι μάλλον υπάρχει στο λουκάνικο το χειρότερο κρέας (αφού ήταν το πιο φτηνό κρέας στην Αμερική) και ίσως φανταζόταν (πιθανώς δικαίως) ότι περιείχε και κρέας σκύλου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here