Ξανά πιέσεις και εκβιασμοί «εταίρων»: Ο ESM πάγωσε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέχρι να αξιολογηθούν οι παροχές Τσίπρα

Μνήμες από τις μέρες της διαπραγμάτευσης του 2015 αναβίωσαν οι εταίροι μας στην Ευρώπη, που άρχισαν και πάλι τις πιέσεις και τους εκβιασμούς προς την ελληνική κυβέρνηση. Ετσι, μετά την παρέμβαση Σόιμπλε που ζήτησε την ετυμηγορία των θεσμών για το κατά πόσο τα μέρα και οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν παραβιάζουν τις δεσμεύσεις του ελληνικού προγράμματος, ήρθε και ο ESM να συμβάλει στην πίεση αυτή. Κινούμενος στη γραμμή Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι μέχρι να αποφανθούν οι θεσμοί, αναστέλλεται η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποφασίσθηκαν στο τελευταίο Eurogroup.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την είδηση ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω email. «Έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς, οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν “παγώσει”» έσπευσε να εξηγήσει ο εκπρόσωπος του ESM.

Οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, σύμφωνα με το πρακτορείο, κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. «Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει για το πώς θα συνεχίσει» είπε ο εκπρόσωπος του ESM.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ESM εξήγησε ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά όργανα του ESM και του ΕFSF.

«Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις. Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προχωράει με βάση του κανόνες του ESM.

H Αθήνα πάντως, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού της χώρας διαβεβαιώνει ότι οι παροχές κινούνται «απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here