Ξάνθη: Μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο κατά γραφείων της Χ.Α

Μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν φορείς της Ξάνθης ενάντια στην επαναλειτουργία των γραφείων της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στην πόλη.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Νομαρχιακή Επιτροπή και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, η ΚΕΕΡΦΑ, το Νομαρχιακό Τομέα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Διαδασκαλικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Αποφοίτων ΕΠΑΘ, το Σωματείο Εργαζόμενων Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ο Σύλλογος Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΣΥΠΕΞΑ), η Πολύχρωμη πολυπολιτισμική ομπρέλα Ξάνθης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

dsc03803-web

dsc03802-web

dsc03806-web

Γράφει το Xanthi2.gr:

Πάνω από χίλιους διαδηλωτές, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά καθόλου κόσμο δεν είχαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΧΑ στην Ξάνθη. Η πορεία προσέγγισε τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης, όπου βρέθηκε ο βουλευτής Ι. Λαγός και άλλοι 4 βουλευτές αλλά καθόλου κόσμος για εγκαίνια καθώς περίπου 10 μέλη, ως συνήθως, βρέθηκαν στην τελετή.

Διαμαρτυρία κάτω από τα γραφεία υπό το βλέμμα του Λαγού

Κάτω από τα γραφεία και υπό το βλέμμα των στελεχών της ΧΑ και του Λαγού, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Χ.Α., του φασισμού και των νεοναζί, και αποχώρησαν ειρηνικά ολοκληρώνοντας την πορεία τους στην πλατεία.

Ήταν μια δυναμική, μαζική και ειρηνική διαδήλωση, όπως το 2013, που έστειλε το δικό της μήνυμα από την πολυπολιτισμική Ξάνθη ενάντια στη Χ.Α. που ευθύνεται για αρκετές επιθέσεις εναντίον μειονοτικών και αντιφασιστών μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Στην πορεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων συνδικαλιστές, 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητές, μαθητές και πολλοί απλοί πολίτες από την πλειονότητα και τη μειονότητα.

Απόπειρα επίθεσης σε δημοσιογράφο από χρυσαυγίτες

Πριν την έναρξη των εγκαινίων στελέχη της ΧΑ ακολούθησαν το δημοσιογράφο Γιάννη Σιδηρόπουλο του Xanthi2.gr που κάλυπτε τα γεγονότα κάτω από τα γραφεία τους και επιχείρησαν να τον φωτογραφίσουν στο πρόσωπο από απόσταση 1-2 μέτρων. Εκείνος δεν τους επέτρεψε και ομάδα 2-3 ατόμων επιχείρησε να του επιτεθεί αλλά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα παρενέβησαν δεκάδες αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τη σκηνή και τους απομάκρυναν. Αποχωρώντας ένας εκ των μελών της ΧΑ ισχυρίστηκε ότι είναι βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος. Ο δημοσιογράφος έχει δεχτεί αρκετές φορές απειλές από νεοναζί στο παρελθόν και έχει στοχοποιηθεί.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here