Ν. Κοτζιάς : Πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού η διατήρηση των εγγυήσεων

Διατήρηση των εγγυήσεων σημαίνει πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μία ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η συζήτηση έχει σε ένα βαθμό μετακινηθεί από το αν χρειάζεται ή όχι το καθεστώς των εγγυήσεων, στο τι μπορεί να το ακολουθήσει. Αξιολογώντας τις συζητήσεις που έχει για την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, επισήμανε πως η Κίνα και η Ρωσία το κατανοούν θετικά, όπως και η Γαλλία. Υπέδειξε ότι η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται να επιμείνει στα δικαιώματα εγγυήσεων, αλλά σε εκείνα των βάσεων, «θέμα το οποίο είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κυπριακού κράτος».

Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος από της ανάληψης των καθηκόντων του έχει αναπτύξει μια έντονη πρωτοβουλία για το σημαντικό αυτό κεφάλαιο, εκτιμά σε σχέση με την Τουρκία πως και η Άγκυρα γνωρίζει πλέον, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση του Κυπριακού με διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Κοτζιάς απέρριψε τις όποιες προσπάθειες για συμπερίληψη σε μια συμφωνία παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Παράλληλα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, υπέδειξε πως η Ελλάδα αποτελεί, όπως και η Δημοκρατία της Κύπρου, «έναν πόλο σταθερότητας και ασφάλειας εντός ενός ασταθούς τριγώνου, όπου οι γωνιές/άκρες του είναι η Ουκρανία, η Λιβύη και η Συρία/το Ιράκ».

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες ( με Ισραήλ και Αίγυπτο) είπε πως τώρα υπάρχουν σκέψεις για ανάλογο σχήμα με την Ιορδανία.

Ο Νίκος Κοτζιάς ρωτήθηκε και για τον κ. Άιντα. Σημειώνοντας πως έχει διαβάσει το βιβλίο του για την ασφάλεια, είπε πως τον προτρέπει να μη σταματήσει ούτε μια στιγμή να θυμάται ότι είναι εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here