Ν. Βαλαβάνη – Πώς κυβέρνηση-δανειστές «τελειώνουν» τη ρύθμιση των 100 δόσεων

 

Pressroom

ΦΩΤΟ: EUROKINISI(ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

«Με την ψήφιση ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου με προαπαιτούμενα για υποδόση της δόσης, τινάζεται στον αέρα ο νόμος Κατσέλη, ανοίγοντας το δρόμο για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για “κόκκινα δάνεια” λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, με όλες τις συνέπειες για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται η τροποποίηση του βασικού όρου, μέσω του οποίου τινάχτηκε στον αέρα η ρύθμιση έως 100 δόσεις, τρεις μήνες νωρίτερα, κατά την ψήφιση του βασικού νόμου του Μνημόνιου στις 14.8.2015» αναφέρεται σε δήλωση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με την κυρία Βαλαβάνη, με το μνημονιακό όρο που ισχύει ακόμα, η ρύθμιση χάνεται, ακόμη κι αν εξυπηρετείται κανονικά, εφόσον νέα ληξιπρόθεσμα δεν έχουν πληρωθεί -ή ρυθμιστεί με ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων- μέσα σε 30 μέρες από την ειδοποίηση ότι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Με το παρόν νομοσχέδιο, ωστόσο, ακόμα κι αυτή η προθεσμία «τακτοποίησης» εντός 30 ημερών του οποιοδήποτε νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, «μεταρρυθμίζεται» προς το χειρότερο εφόσον ο σε ισχύ όρος εξαλείφεται πλήρως από το 2018, με σταδιακή μείωση των 30 ημερών στο διάστημα από 1.6.2016 και για τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Πρόκειται, αναφέρει η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, για μια εξαιρετικά διδακτική ιστορία για την κατάσταση της χώρας μετά την επιβολή του Γ’ Μνημόνιου: Οι μεν δανειστές επείγονται να «πνίξουν» τον κάθε πολίτη όχι μόνο με τη νέα φοροκαταιγίδα που έφερε, αλλά και με ό,τι χρωστούσε έως 1.3.2015, ενώ το είχε ρυθμίσει και πλήρωνε κανονικά.

Η δε κυβέρνηση, τονίζει η κυρία Βαλαβάνη, εμφανίζει ως «διαπραγματευτική της επιτυχία ότι κατάφερε να διατηρήσει ακόμα για ένα 7μηνο το 30ήμερο μέχρι το “θάνατο”. Και αντί να σκεφτεί σοβαρά πως μπορεί, έστω και τώρα, να διασωθεί η ρύθμιση, εμφανίζεται να θεσπίζει μια κάποια “ανακούφιση” των χρεοφειλετών του δημοσίου κατ’ αναλογία της μεθόδου που πρότεινε ο Νασρεντίν Χότζας στον άνθρωπο που ζούσε σε μια τόσο μικρή καλύβα, που δε χωρούσε καλά-καλά ο ίδιος: Να κλείνει μέσα κάθε μέρα κι από ένα ακόμα από τα ζώα του και να τη μοιράζεται μαζί τους έως τη στιγμή που θα τα διώξει όλα μαζί. Τότε μόνο θα εκτιμήσει πόσο ευρύχωρή ήταν η καλύβα του. Ή, στη δική μας περίπτωση, με πόσο γενναιόδωρους όρους επήλθε η απώλεια μιας ρύθμισης χρεών με συμμετοχή 1 εκ. ανθρώπων».

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here