Νόμος η σύμβαση του Ελληνικού-Μεγάλη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή, μικρή διαδήλωση έξω-Συμβιβασμό είδαν Τσακαλώτος, Μπαλτάς, Τσιρώνης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού. Την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή, λιγοστοί πολίτες διαμαρτύρονταν για το ξεπούλημα της έκτασης.

ελληνικό διαδήλωση ευρωκινηση μισινας

Η συζήτηση σημαδεύθηκε από την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης προς το ΣΥΡΙΖΑ  για καθυστερήσεις που ζημίωσαν τη χώρα, αλλά και ενστάσεις-επιφυλάξεις υπουργών για το περιεχόμενο της σύμβασης.

Ενώ ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης μίλησε για νίκη στη διαπραγμάτευση και δίκαιη ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος,  ο υπουργός Πολιτισμού Αρ, Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι.Τσιρώνης,  την χαρακτήρισαν προιόν συμβιβασμού. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Τσιώνη ότι ακόμα και στη «βελτιωμένη» σημερινή εκδοχή, η επένδυση του Ελληνικού προκαλεί ανησυχία και έχει πολλά προβλήματα.

«Διεκδικούσαμε μιας άλλης μορφής επένδυση για το Ελληνικό. Η καινούργια μας θέση σήμερα σε σχέση και με την επένδυση του Ελληνικού είναι συναρτώμενη με τον αναγκαίο συμβιβασμό που αναγκαστήκαμε να κάνουμε, διότι δεν πετύχαμε όσα θέλουμε και όσα εξακολουθούμε να θέλουμε να κάνουμε σε σχέση και με αυτή την επένδυση και με άλλα πράγματα», υποστήριξε από τη πλευρά του ο κ. Μπαλτάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει «συσχετισμούς που δεν μπορούμε να υπερνικήσουμε, που μας αναγκάζουν να κάνουμε πίσω, να συμβιβαστούμε, να υποστούμε μια ήττα αναγνωρισμένη»., πρόσθεσε.

Για σύμβαση-προϊόν συμβιβασμού έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Εντονα επιφυλακτικός δήλωσε και ο κ.Τσιρώνης: «Το πρόβλημα είναι εάν η σύμβαση καθαυτή που παραλάβαμε ήταν μια καλή ή κακή σύμβαση. Η απάντηση είναι απλή και θα τη δώσει η αγορά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, για να συνεχίσει: «Η σύμβαση ήταν καταστρεπτική. Η αγωνία για το μέλλον είναι το κατά πόσο τα άρθρα εκείνα τα οποία θα δημιουργήσουν πιθανά προβλήματα στο μέλλον είναι εκείνα τα οποία προήλθαν από την δική μας διαπραγμάτευση ή από εκείνο που παραλάβαμε». Για να προσθέσει: «Εγώ αν ήμουν επενδυτής, θα ήμουν καχύποπτος για το ελληνικό. Πραγματικά υπάρχει ακόμα ανησυχία. Πραγματικά ακόμα δεν σώθηκε η παρτίδα. Τα κινήματα ας κάνουν και αυτά τη δουλειά τους».

Η αντιπολίτευση

«Εμείς θα ψηφίσουμε τη Σύμβαση για το Ελληνικό. Δεν θα σας πούμε ότι είστε πουλημένοι. Δεν θα σας πούμε Γερμανοτσολιάδες, όπως μας λέγατε εσείς, γιατί δεν είμαστε ίδιοι. Γιατί εμείς θέλουμε ο τόπος να πάει μπροστά. Η ΝΔ θα παρακολουθεί άγρυπνα και θα είμαστε εδώ για να σας πιέζουμε να κάνετε τη δουλειά σας ολοένα και γρηγορότερα» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.

«Το 2011, όταν έγινε η προκήρυξη από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του διαγωνισμού, που σήμερα εσείς γράφετε στην αιτιολογική έκθεση ότι έγινε με τους καλύτερους όρους, ήσασταν οι ίδιοι που μιλούσατε για ξεπούλημα του Ελληνικού. Είστε οι ίδιοι που δεν ψηφίσατε τον νόμο του 2012 και τον νόμο του 2014. Και έρχεστε σήμερα, τώρα πια που δεν υπάρχουν βοσκοτόπια από τον κ. Καλογρίτσα, να ψηφίσετε τη σύμβαση του Ελληνικού, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας» σχολίασε ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η παρέμβαση του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here