Νόμος η προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από αυθαιρεσίες σχολαρχών- Αντίθετη η ΝΔ-Η αλήθεια για τους «αιώνιους φοιτητές»

 

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ψηφίσθηκε από τη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού, τροπολογία του οποίου επαναφέρει την προστασία ων εργαζομένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών από αυθαίρετες απολύσεις των σχολαρχών. Εναντίον της διάταξης ψήφισαν μόνο η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, γεγονός που αφήνει έκθετη την αξιωματική αντιπολίτευση που εμφανίζεται να ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.

Με την νέα ρύθμιση οι απολύσεις πλέον ιδιωτικών εκπαιδευτικών απαιτούν αιτιολόγηση και τίθενται υπό τη κρίση του υπουργείου Παιδείας, όπως ίσχυε δηλαδή μέχρι το 2012 που καταργήθηκε από τον τότε υπουργό Παιδείας της ΝΔ Κ. Αρβανιτόπουλο. Ηταν ένα πάγιο αίτημα της ΟΙΕΛΕ και αποκαθιστά την κανονιστική αρμοδιότητα του κράτους στην εκπαίδευση η οποία αποτελεί δημόσιο αγαθό.

Για λόγους επικοινωνιακού αντιπαρισπασμού η ΝΔ επικέντρωσε τα πυρά της στο θέμα των «αιώνιων φοιτητών»  καθώς ισχυρίζεται ότι μιά άλλη τροπολογία του υπουργού Παιδείας, καταργεί την αυτοδίκαιη διαγραφή τους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Με την τροπολογία καταργήθηκε διάταξη του προηγούμενου νόμου Διαμαντοπούλου για αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητών λόγω μη εγγραφής τους σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα και τροποποιήθηκε διατύπωση με τη φράση: «Η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του σε ΑΕΙ». Η τροπολογία προβλέπει επανεγγραφή όσων έχουν διαγραφεί λόγω μη εγγραφής σε δύο εξάμηνα, με αίτηση στη σχολή τους.

Ο υπουργός υποστήριξε στη Βουλή ότι η ρύθμιση αφορά ενεργούς και όχι αιώνιους φοιτητές, οι οποίοι για δύο συνεχή εξάμηνα και για οποιoνδήποτε λόγο δεν πήγαν να εγγραφούν.

Το θέμα των «αιώνιων φοιτητών», λύθηκε με την κατάργηση των προβλέψεων του νόμου Διαμαντοπούλου από τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας Αρισ. Μπαλτά.

Ο πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, παρενεβη επίσης με προσωπική του ανάρτηση στο Facebook στο θέμα των ομαδικών παραιτήσεων των μελών των Συμβουλίων Ιδρύματος σε διάφορα ΑΕΙ(ΕΜΠ, ΠΑΜΑΚ κ.α), λέγοντας ότι δεσμεύεται να επαναφέρει τη λειτουργία τους και να απελευθερώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια από τα δεσμά του χθές.

Τα μέλη των Συμβουλίων παραιτήθηκαν μετά την υποβάθμιση όπως υποστηρίζουν του ρόλου τους από τη σημερινή κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here