Ντράγκι: Μέχρι τον Μάρτιο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κίνηση για την οποία προϊδέαζε τους προηγούμενους μήνες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και για περισσότερο καιρό εάν χρειαστεί, μέχρι να υπάρξει βιώσιμη ανοδική προσαρμογή στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Στις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) θα περιλαμβάνονται και ομόλογα που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες, σημείωσε ακόμη. Πάντως ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών θα παραμείνει σταθερός στα 60 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε δε την ετοιμότητα της ΕΚΤ για χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο του 2%.

Όπως είπε, η ΕΚΤ δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά την πορεία εξέλιξης της σταθερότητας των τιμών και είναι πρόθυμη και ικανή να δράσει περαιτέρω εάν κριθεί απαραίτητο.

Σημείωσε δε ότι οι σημερινές αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ δεν ήταν ομόφωνες, αλλά συγκέντρωσαν τη μεγάλη πλειοψηφία του Συμβουλίου.

Υπερασπιζόμενος πλήρως τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τα ληφθέντα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι πολιτικές μας ήταν αποτελεσματικές στο μέτωπο του πληθωρισμού και ακριβώς για αυτό επεκτείνουμε το πρόγραμμα. Κάνουμε περισσότερα διότι αυτό είχε αποτέλεσμα, όχι γιατί έχει αποτύχει, τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2016, στο 1% από 1,1% που ανέμενε τον Σεπτέμβριο. Για το 2017 αναμένει πληθωρισμό 1,6%.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη η ΕΚΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2015, έναντι εκτίμησης για 1,4% τον Σεπτέμβριο.

Όπως επισήμανε ο Ντράγκι, αναμένεται ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί αν και σημείωσε ότι συνεχίζει να πλήττεται από τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here