Ντράγκι: Θετικές οι επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης, ίσως παραταθεί

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

Θετικά αποτιμά τις επιπτώσεις του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει να υπάρξει και νέα παράτασή της πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα θετικά σημάδια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% το β’ 3μηνο του 2015. Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της ΕΚΤ θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν θα παραταθεί. Άλλωστε ο σχεδιασμός προσφέρει ευελιξία στο συμβούλιο, ανέφερε ο Ντράγκι.

Οπως είπε, το QE προορίζεται να διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. Εάν κριθεί απαραίτητο, δηλαδή εάν ο πληθωρισμός απέχει του στόχου, τότε η ΕΚΤ θα δράσει, αποτιμώντας όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. «Τα σχέδια αγοράς περιουσιακών στοιχείων εξελίσσονται ομαλά και συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκό αντίκτυπο», δήλωσε ο Ντράγκι στη συνέντευξη που δίνει στην Βαλέτα της Μάλτας.

Αν και οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές. Επίσης, η ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την προσαρμογή των ισολογισμών και τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ο χαμηλός πληθωρισμός. Η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για κάτι τέτοιο, όπως η αύξηση του προγράμματος QE και η μείωση του επιτοκίου της. Μάλιστα, στη συνεδρίαση συζητήθηκε η προοπτική να μειωθεί περαιτέρω το επιτόκιο καταθέσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here