Ντεμιρτάς: Χάθηκε η ευκαιρία για ειρήνη με τους Κούρδους μαχητές

Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για αναβίωση της τελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας με τους κούρδους αντάρτες καθώς ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται το εθνικιστικό αίσθημα προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, και συμπρόεδρος του κόμματος HDP Σελαχαντίν Ντεμιρτάς.

Τα διατάγματα που εκδίδονται στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τα οποία περιλαμβάνον διώξεις χιλιάδων ανθρώπων που θεωρούνται ως ύποπτοι για συνωμοσία στο πραξικόπημα, μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ευρύτερη αντιπολίτευση, τόνισε σε συνέντευξή του.

 

Την απόπειρα πραξικοπήματος ακολούθησε μια σύντομη ανάπαυλα στη βία στη νοτιοανατολική Τουρκία, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, της οποίας αιχμή του δόρατος αποτέλεσε κάποτε ο Ερντογάν, το 2015. Ούτε το κράτος αλλά ούτε και το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εμφανίζονται έτοιμα να εκμεταλλευθούν αυτή την κατάσταση προς όφελος της ειρήνης, είπε ο Ντεμιρτάς.

«Δεν έχουμε δει θετικές ενδείξεις από καμία πλευρά… ότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία για επίλυση», είπε ο Ντεμιρτάς.

Πράγματι, ο Ερντογάν έβαλε στην άκρη την αντιπαλότητα με τους άλλους κομματικούς ηγέτες ώστε να έχει συνομιλίες μαζί τους, σε μια κίνηση εθνικής ενότητας μετά το πραξικόπημα, αλλά απέκλεισε τον Ντεμιρτάς λόγω των διασυνδέσεων που φέρεται να έχει το HDP με το PKK. Η κίνηση αυτή είχε στόχο να εντείνει τον εθνικισμό, δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Το HDP, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αρνείται ότι έχει άμεσους δεσμούς με το PKK και τάσσεται υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στο αντάρτικο που ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια και προκάλεσε τον θάνατο 40.000 ανθρώπων.

Εισαγγελείς προωθούν τις υποθέσεις εναντίον βουλευτών του HDP για δηλώσεις μετά την άσκηση πιέσεων από τον Ερντογάν, τον Μάιο, ώστε να χάσουν την κοινοβουλευτική ασυλία τους. Μόνο την περασμένη εβδομάδα ο Ντεμιρτάς έλαβε 12 νέες κλητεύσεις.

«Η άρση της ασυλίας θα πρέπει να εξεταστεί αφού αντιμετωπίσουμε την απειλή πραξικοπήματος και τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου», είπε ο Ντεμιρτάς που θεωρεί πως οι διώξεις είναι μια στρατηγική για την εκδίωξη του HDP από το κοινοβούλιο και την εξασφάλιση περισσότερων εδρών για το κυβερνών κόμμα AK.

Ένα άλλο σημείο κλειδί για την ειρήνη είναι να επιτραπεί στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να στείλει έμμεσα μηνύματα στους αντάρτες, όπως το είχε κάνει το 2013 και το 2014, δήλωσε ο Ντεμιρτάς. Ο Οτσαλάν, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ένα νησί-φυλακή, δεν είχε επαφή με την οικογένεια του, τους δικηγόρους του ή με πολιτικούς από τον Απρίλιο του 2015.

«Ανησυχούμε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο και περισσότερο κατά της πραγματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, εκείνων που δεν βρίσκονται στο κίνημα του Γκιουλέν», είπε ο Ντεμιρτάς, προσθέτοντας πως είναι «εξαιρετικά ύποπτο» ότι περίπου 100 δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κράτηση ή πρόκειται να συλληφθούν.

Υπό κράτηση έχουν τεθεί επίσης περίπου 10.000 στρατιώτες, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχίες για κενό ασφαλείας καθώς η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πολεμά εναντίον του PKK αλλά και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη γειτονική Συρία.

Ανάμεσά τους είναι στρατηγοί που διηύθυναν επιχειρήσεις εναντίον του PKK. Η απομάκρυνσή τους δεν σημαίνει ότι υπάρχει μια φιλειρηνική στροφή, είπε ο Ντεμιρτάς.

«Ο Ερντογάν παρείχε συστηματικά πολιτική υποστήριξη στους στρατηγούς που τροφοδότησαν αυτόν τον πόλεμο», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here