Ντεμιρτάς: ‘Εκκληση για κατάπαυση πυρός και επανέναρξη συνομιλιών Τουρκίας -PKK

Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κάλεσε  «όλο τον κόσμο» να καταδικάσει τον «άδικο και αδικαιολόγητο πόλεμο» που διεξάγει ο τουρκικός στρατός εναντίον των ανταρτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει «με σαφήνεια» να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Ντεμιρτάς είπε ότι ελπίζει να στείλει «έμμεσα μήνυμα» στο PKK, που η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση: «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», οι αντιμαχόμενοι «να αρχίσουν διάλογο» εκ νέου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πολύ καθαρά και ανοικτά να υποστηρίξει την (επανέναρξη των) διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο PKK και την Τουρκία και να τους πιέσει να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός», είπε ο Ντεμιρτάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αδικος πόλεμος για τα συμφέροντα του Ερντογάν

«Όλος ο κόσμος πρέπει αληθινά να το φωνάξει ότι αυτός ο πόλεμος είναι άδικος και αδικαιολόγητος», είπε ο Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του HDP, αναφερόμενος στην εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε η Άγκυρα την 24η Ιουλίου εναντίον βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Ο κ. Ντεμιρτάς  θέτει το ερώτημα στην κυβέρνηση (του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ραγίπ) Ερντογάν: «για ποιο λόγο δεν αποδεχθήκατε το ότι το PKK ήταν πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα και ωθήσατε την οργάνωση προς έναν πόλεμο; Για ποιο λόγο αρχίσατε έναν νέο πόλεμο;»».

Κατηγόρησε έτσι τον Ερντογάν ότι εξαπέλυσε τις επιχειρήσεις για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των εθνικιστών ψηφοφόρων, καθώς η σεναριολογία για την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών στην Τουρκία συνεχίζεται.

Την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε ο κ. Ντεμιρτάςς  το NATO εξέφρασε στην Τουρκία, της χώρας με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, την «σθεναρή αλληλεγγύη του» έναντι της «τρομοκρατίας», εξομοιώνοντας ουσιαστικά τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και το PKK.

Ο Ντεμιρτάς επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με έναν κορυφαίο σύμβουλο της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι καθώς και τον Ζουμπάιρ Αϊντάρ, πρόεδρο του Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου (KCK), μιας οργάνωσης που θεωρείται η πολιτική πτέρυγα του PKK στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν, ανέφερε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι συνομίλησε χθες με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας, και κάλεσε να υπάρξει μια «μετρημένη και εποικοδομητική προσέγγιση».

Ο Χαν συνομίλησε τη Δευτέρα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ και με τον Ντεμίρτας την περασμένη εβδομάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here