Νταβούτογλου: Χωρίς βίζα, δεν υπάρχει συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Νέο παιγνίδι πιέσεων και εκβιασμών στη ΕΕ παίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ζητεί να απελευθερωθεί πλήρως η βίζα για τους τούρκους πολίτες. Κατά την διάρκεια επίσκεψή του  σε προσφυγικό καταυλισμό του Γκαζιαντέπ, μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέκρελ, τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ο Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε την ΕΕ  πως η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων δεν θα προχωρήσει χωρίς την απελευθέρωση της βίζας.

Πρόσθεσε ότι ο όρος αυτός είναι βασικός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα πράξει τα αναγκαία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, ακόμη και την παροχή αδειών εργασίας στους πρόσφυγες.

Ακόμη, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Αγκυρα αναγκάζει σύρους πρόσφυγες να επιστρέφουν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους.

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε ότι η Γερμανία πιέζει για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας σε περιοχές της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να βρουν καταφύγιο.

Ο Ντ.Τουσκ είχε μόνο καλά λόγια, λέγοντας ότι η Τουρκία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για το πώς συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες.«Κανείς δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Τουρκία για το τι θα κάνει» συμπλήρωσε ο Τουσκ.

Η δήλωση, που είχε σκοπό να κατευνάσει τις τουρκικές πιέσεις για τα ανταλλάγματα που προσδοκά η Αγκυρα από τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ τον Μάρτιο, δεν βρήκε ευήκοα ώτα.

Η Τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί καθώς βλέπει να τηρείται η προθεσμία του Ιουνίου για την απελευθέρωση της βίζας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here