Νταβούτογλου: Δεν απολογούμαστε – Πόρτα Πούτιν στον Ερντογάν

«Καμία χώρα δεν μπορεί να μας ζητήσει να απολογηθούμε» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού διαμήνυσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την έδρα του ΝΑΤΟ έπειτα από συνάντηση με τον γ.γ  της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, επιμένοντας ότι η προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου είναι δικαίωμα και εθνικό καθήκον. Ξεκάθαρισε ότι επίσημη απολογία δεν πρόκειται να υπάρξει παρά την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για αμυντική ενέργεια· προειδοποίησε δε από τις Βρυξέλλες ότι υπάρχει κίνδυνος ανάλογων επεισοδίων από τη στιγμή που συνεχίζουν να επιχειρούν μεμονωμένα στη Συρία ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ και η Ρωσία.

Πόρτα Πούτιν στον Ερντογάν

Ταυτόχρονα πάντως επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να κλιμακώσει την ένταση και είναι έτοιμη για συνομιλίες σε κάθε επίπεδο -παρόλο που το Κρεμλίνο έβαλε «πάγο» στο τουρκικό αίτημα για συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στο πλαίσιο της Συνόδου για το Κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα να επανεξετάσει η Ρωσία την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λέγοντας ότι τα αντίμετρα είναι ενάντια στα κοινά ρωσοτουρκικά συμφέροντα και θυμίζοντας ότι η Άγκυρα είχε εταντιωθεί στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Από πλευράς του ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι όλοι οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας στην προστασία του εναέριου χώρου της, και παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για την αυξημένη ρωσική παρουσία στην περιοχή. Τάχθηκε τέλος υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here