Ντάισελμπλουμ(που δήθεν βιάζεται): Την επόμενη ή μεθεπόμενη βδομάδα το έκτακτο Eurogroup!

O αγρονόμος από την Ολλανδία και πιστός συνεργάτης του Β. Σόιμπλε, ξαναχτύπησε. Με την κυνικότητα που τον διακρίνει, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ, παρά την προσπάθεια πολλών ευρωπαίων παραγόντων να επιταχύνουν τη διαδικασία, δηλώνει ότι «το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα  μπορεί να διεξαχθεί την επόμενη ή, το αργότερο, τη μεθεπόμενη εβδομάδα!

Επιβεβαιώνοντας ότι μέσα στην ΕΕ, υπάρχουν πολλαπλά και ανεξέλεγκτα κέντρα εξουσίας, με πρώτο και καλύτερο το Eurogroup, το οποίο ελέγχει απολύτως η Γερμανία, ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε με περισσή προκλητικότητα ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν».

«Δεν έχω συγκεκριμένη προθεσμία, αν και υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος την οποία μοιραζόμαστε όλοι. Επομένως, θα πρέπει να δούμε αν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, την αμέσως επόμενη εβδομάδα», δήλωσε από το Παρίσι ο Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Φανταστείτε δηλαδή και να υπήρχε η αίσθηση του επείγοντος.

Η θέση Μοσκοβισί

Νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε τη «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασία το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, και απομένει το θέμα του προληπτικού μηχανισμού.

Ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Ντάισελμπλουμ να «καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup», στο βαθμό «που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης». Τόνισε όμως ότι πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν. «Προφανώς χρειάζεται πάντα να δοθεί και να κριθεί μια μάχη όταν πρόκειται για την Ελλάδα, αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε ο ίδιος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here