Ντάισελμπλουμ: Πήραμε την επιστολή-δέσμευση Τσακαλώτου, «ξεπαγώνουν» οι διαδικασίες για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Επιστρέφει η ηρεμία στις σχέσεις Ελλάδας θεσμών, μετά την αναστάτωση και την ένταση που προκάλεσαν οι εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού για τη διανομή κοινωνικού επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έστειλε την επιστολή δέσμευση που απαιτούσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο EWG με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάσιλεμπλουμ, να ανακοινώσει ότι εκκινούν εκ νέου οι διαδικασίες εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που είχαν «παγώσει» με απόφαση Σόιμπλε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, αφού «πάγωσαν» στα μέσα Δεκεμβρίου με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες αφού έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

 «Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο (…) για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τι ζητούσαν οι δανειστές
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστολή οι δανειστές ζητούσαν:

• Δέσμευση της κυβέρνησης ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα είναι εφάπαξ και δεν θα αποκτήσει μόνιμη μορφή.

• Δέσμευση ότι, εάν τον Απρίλιο η Eurostat διαπιστώσει υστέρηση από το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η κυβέρνηση (0,75%), θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο -δηλαδή, νέο «κούρεμα» συντάξεων.

• Δέσμευση ότι στην περίπτωση υστέρησης θα επανεξεταστεί και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

• Δέσμευση ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση υπεραπόδοσης εσόδων και υπερ-πλεονάσματος στο μέλλον, η κατανομή του θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές.

• Δέσμευση ότι το υπερ-πλεόνασμα θα διατίθεται ρητά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, και σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «κοινωνικές δράσεις» μόνο για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ύφος της επιστολής ήταν επικριτικό και αυστηρό, και στην αιτιολόγηση των αιτημάτων των δανειστών η Ελλάδα εγκαλείται ότι κινήθηκε «μονομερώς»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here