Νικαράγουα: Επανεκλογή Ορτέγκα χωρίς αντίπαλο και συμμετοχή

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ο πρώην αρχηγός των ανταρτών Σαντινίστας επανεξελέγη πρόεδρος στη Νικαράγουα με ποσοστό 71%, όμως δεν είχε αντίπαλο, καθώς αποκλείστηκε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ενώ η συμμετοχή δεν φαίνεται να ξεπέρασε το 30%.

Ο ίδιος ο Ορτέγκα, αλλά και η σύζυγός του η οποία αναγορεύθηκε πλέον σε αντιπρόεδρο, δήλωσαν ικανοποιημένοι. «Είναι μια ιστορική μέρα» τόνισε κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο άλλοτε αντάρτης, ενώ η σύζυγός του, Ροσάριο Μουρίγιο, τόνισε: «Είμαι συγκινημένη. Στο όνομα του Ιησού ζήσαμε μια ιστορική μέρα.»

Τη συγκίνηση του προεδρικού ζεύγους δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, η συμμετοχή στις εκλογές ήταν εξαιρετικά χαμηλή, στα όρια του 30%.

«Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποχής των τελευταίων 30 ετών» δήλωσε η Βιολέτα Γκρανέρα, πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος με κόμμα της Αντιπολίτευσης, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία.

«Ήταν η μαζική έκφραση απόρριψης μιας εκλογικής φάρσας» συνέχισε.

Ο Ορτέγκα και οι Σαντινίστας

Στη Νικαράγουα των αρχών της δεκαετίας του 1980 ήλθαν στην εξουσία οι Σαντινίστας υπό τον Ντανιέλ Ορτέγκα.

Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου, οι Σαντινίστας κατάφεραν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο για ένα μέρος του φτωχού πληθυσμού, ενώ εισήγαγαν δωρεάν υγεία και παιδεία.

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ανατροπή των Σαντινίστας -μέσω των Κόντρας- αυτοί θα παραμείνουν στην εξουσία μέχρι το 1990, όταν μια γυναίκα, η Βιολέτα Τσαμόρο, θα καταφέρει να νικήσει τον Ορτέγκα και να γίνει πρόεδρος.

Ο τελευταίος παρέμεινε ηγέτης των Σαντινίστας και διεκδίκησε, χωρίς επιτυχία, την προεδρία το 1996 και το 2001.Επανήλθε και τρίτη φορά και τελικά εξελέγη το 2007.

Η αύζυγος του ελέγχει σε απόλυτο βαθμό τα πάντα στη χώρα. Καμία απόφαση δεν λαμβάνεται αν εκείνη δεν δώσει το «πράσινο φως». «Από το 2007 ο Ορτέγκα συγκεντρώνει εξουσία. Τίποτα δεν τον σταματά. Δεν έχει όριο» δήλωσε στην El Pais η άλλοτε αντάρτισσα των Σαντινίστας Ντόρα Μαρία Τέγιες…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here