Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 6000 οι νεκροί

Έξι 24ωρα μετά τον σεισμό των 7,9 – τον φονικότερο τα τελευταία 80 χρόνια –  ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά. Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει 6.204 νεκρούς και σχεδόν 14.000 τραυματίες

Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι  από τους 28 εκατομμύρια κατοίκους του Νεπάλ έχουν πληγεί από το σεισμό ενώ 600.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι άστεγοι αναζητούν στέγη στο ύπαιθρο, μένουν σε αυτοκίνητα, και σκηνές  ενώ ισχυροί μετασεισμοί διαδέχονται ο ένας τον  άλλο.

Εφιαλτικό παραμένει και το σκηνικό σε πολλά απομακρυσμένα χωριά, στα οποία η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθιστώντας το έργο της διάσωσης των κατοίκων σχεδόν αδύνατο.

Ο  ΟΗΕ κάνει έκκληση για συγκέντρωση 415 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ παγκόσμια είναι η κινητοποίηση για την ανεύρεση ανθρώπων στα ερείπια και την περίθαλψή τους.

Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός  ότι αν και έχουν περάσει πολλές  ώρες από το σεισμό , ανασύρονται συνεχώς ζωντανοί μέσα από τα ερείπια. Συνολικά μέχρι και την 1η Μαΐου 14 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί. Ο 28χρονος Ρίσι Κανάλ  παρέμενε παγιδευμένος στα συντρίμμια ανάμεσα σε τρείς νεκρούς  και ανασύρθηκε 80 ώρες μετά τον σεισμό ενώ  ένα 15χρονο παιδί σώθηκε 5 μέρες μετά. Τελευταία επιτυχία των διασωστών, ένα μωρό 4 μηνών που βγήκε ζωντανό από την κόλαση.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τουλάχιστον 1000  ευρωπαίοι, τουρίστες στην πλειοψηφία τους, είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους.  «Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται ή πού θα μπορούσαν να βρίσκονται», είπε η επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στην πρωτεύουσα Κατμαντού Ρένσγια Τίρινγκ μιλώντας στους δημοσιογράφους. Διευκρίνισε ότι οι αγνοούμενοι είναι κυρίως τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονταν τις περιοχές Λανγκτάνγκ και Λούκλα περιοχές δημοφιλείς για πεζοπορία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here