Νέες ποινικές διώξεις για τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»

Λαβράκια συνεχίζει να βγάζει η έρευνα των εισαγγελέων για τα έργα και τις ημέρες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης  «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης». Ο έλεγχος εντόπισε άλλα δύο προγράμματα  για τα οποία παρανόμως χρηματοδοτήθηκε η ΜΚΟ με ποσό που αγγίζει το 1,2 εκατ. ευρώ και ήδη η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε νέες ποινικές διώξεις για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος  13 τουλάχιστον υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, ενώ για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις ελέγχεται ποινικά  ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΜΚΟ. Παράλληλα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί διαβίβασαν αντίγραφα της δικογραφίας  στη Βουλή για τη διερεύνηση  τυχόν ευθύνης των πολιτικών τους προϊσταμένων την επίμαχη χρονική περίοδο.

Τα προγράμματα αυτά εκπόνησε η ΜΚΟ  και συγχρηματοδότησε η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών την χρονική περίοδο 2000 και 2001 στην περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη οκτώ κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατα κακουργήματα για παράνομη χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. ευρώ που φέρεται να εισέπραξε η ΜΚΟ για ανάλογα προγράμματα.

Αυτή τη φορά από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι:

-Η ΜΚΟ  αμέσως μετά τη σύστασή της χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τις 60.000 παρότι δεν πληρούσε την νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας.

-Οι υποβληθείσες για έγκριση δαπάνες  δεν αφορούσαν σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ  ή των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούσαν τα προγράμματα ,αλλά στην οργάνωση του γραφείου της ΜΚΟ  ακόμα και σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης  με αγορά διαφόρων αντικειμένων, όπως έπιπλα, γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα , πληρωμή ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων, αεροπορικά ταξίδια  σε άσχετους με την υλοποίηση του έργου προορισμούς , δώρα με διάφορους αποδέκτες και γενικότερα δαπάνες που κάθε άλλο παρά είχαν οποιαδήποτε σχέση με το έργο της ΜΚΟ  και την εκτέλεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης.

-Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της ίδιας της ΜΚΟ  για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα με ποσοστό 25%

-Δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει , ενώ από κανένα έγγραφο δεν πιστοποιείται η παρακολούθηση και η εκτέλεση των προγραμμάτων .

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here