Νέα επίθεση με πέτρες σε σπίτι Πακιστανών εργατών γης στον Ασπρόπυργο

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα ρατσιστικών, οργανωμένων επιθέσεων σε βάρος Πακιστανών εργατών γης στην περιοχή Γκοριτσά στον Ασπρόπυργο. Ομάδα τεσσάρων ατόμων με ξυρισμένα κεφάλια και μαύρα ρούχα επιτέθηκαν χθες και πάλι με πέτρες σε σπίτι Πακιστανών, λίγες ώρες μετά τη μήνυση που υπέβαλαν τα θύματα για προηγούμενη «επιδρομή» φασιστοειδών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας:

«Την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη στις 6πμ η ίδια ομάδα των φασιστοειδών που επιτέθηκε επανειλημμένα σε Πακιστανούς εργάτες γης εμφανίστηκε ξανά στο σπίτι των θυμάτων, πέταξε πέτρες και έσπασε τα τζάμια των παραθύρων. Από το παράθυρο οι τρεις εργάτες είδαν μία ομάδα τεσσάρων ατόμων με ξυρισμένα κεφάλια και με μαύρη ενδυμασία.

Ένας εκ των θυμάτων τηλεφώνησε στην Αστυνομία η οποία ποτέ δεν ήρθε, ούτε για να καταγράψει το συμβάν, παρά το ότι μίλησε μαζί τους αργότερα στα ελληνικά και το αφεντικό τους και αν επανειλημμένα οι αστυνομικοί.

Η τελευταία επίθεση στο σπίτι συνέβη μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της υποβολής μήνυσης των θυμάτων ρατσιστικής επίθεσης στις 22 Αυγούστου. Τότε, η Αστυνομία συνέλαβε τα θύματα ενώ δεν προχώρησε σε καμία σύλληψη των φασιστοειδών με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην Αμυγδαλέζα και να αφεθούν μετά από πολυήμερη κράτηση χωρίς να τύχουν της αναγνώρισης του δικαιώματος άδειας διαμονής μέχρι να προχωρήσει η διερεύνηση  της υπόθεσης τους».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: «Υπάρχουν ευθύνες της ΕΛΑΣ και του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ.Τόσκα για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Σχετική ερώτηση έχουν καταθέσει στη Βουλή και 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.  

Eρώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πριν τη νέα επίθεση:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο»

Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο σειρά ρατσιστικών επιθέσεων σημειώθηκαν στη διάρκεια του Αυγούστου, στην περιοχή Ασπροπύργου, εναντίον Πακιστανών εργατών γης που διαμένουν στην περιοχή – ένα τουλάχιστον από τα περιστατικά αυτά καταγγέλθηκε στο Α.Τ. Ασπροπύργου στις 22 και 23/8 από θύματα των επιθέσεων αυτών.

Οι επιθέσεις, τουλάχιστον πέντε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, γίνονται από την ίδια ομάδα 3-5 ατόμων, η οποία διενεργεί επιθέσεις με τα ίδια κάθε φορά χαρακτηριστικά, που παραπέμπουν σε τακτικές φασιστικών ταγμάτων εφόδου. Οι δράστες φαίνεται ότι είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία και μάλλον έμπειροι σε αντίστοιχες εκδηλώσεις βίας και ότι φέρουν επίσης πιστόλι και μαχαίρια πέραν των σιδηρογροθιών που χρησιμοποιούν.

Δύο από τα θύματα της τελευταίας καταγραφείσας επίθεσης, καταγγέλλοντες το περιστατικό στην αστυνομία, κρατήθηκαν από τις αστυνομικές αρχικές, αρχικά στο Α.Τ. Ασπροπύργου και στη συνέχεια στην Αμυγδαλέζα, επειδή δεν είχαν νόμιμα χαρτιά, επί ένδεκα ημέρες, προτού αφεθούν ελεύθεροι.

Επειδή με την παρ. 25 του άρθρου 8 του ν. 4332/2015 (Α΄ 76/9.7.2015) προστέθηκε το άρθρο 19Α στον νόμο 4251 του 2014 το οποίο προβλέπει χορήγηση άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους και στην περίπτωση β της παρ.1 του άρθρου ρητώς αναφέρεται ότι « Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης χορηγείται άδεια διαμονής για λόγους ανθρωπιστικής φύσεως σε πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα και εμπίπτουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες:(…. ) β. Σε θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων, οι οποίες προβλέπονται στα άρθρα 81Α, 187, 187Α, 309 και 310 ΠΚ και στα άρθρα 1 και 2 του Ν. 927/1979 (Α’ 139) όπως ισχύει ή τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και τελούνται σε βάρος της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας, της ιδιοκτησίας και της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας εφόσον έχει διαταχθεί για αυτές προκαταρκτική εξέταση ή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και μέχρι να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση.» και επειδή αυτή η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε στους καταγγέλλοντες της φασιστικής επίθεσης στον Ασπρόπυργο.

Επειδή η προαναφερθείσα νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο ακριβώς για να προστατέψει πρόσωπα που διατρέχουν ιδιαιτέρως υψηλό κίνδυνο από το να υποφέρουν εκ νέου στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας και αναγνωρίζει ότι στα ευάλωτα αυτά θύματα αυτά πρέπει να απονέμονται, κατόπιν αξιολόγησης των ατομικών αναγκών τους, ορισμένα επιπλέον δικαιώματα και υπηρεσίες

Επειδή η διοικητική κράτηση των παθόντων ουσιαστικά αναιρεί την πρόσβασή τους σε έννομη προστασία αλλά και αποθαρρύνει άλλα θύματα να καταγγείλουν σε βάρος τους πράξεις με συνέπεια δράστες σοβαρών εγκλημάτων να μένουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι.

Επειδή αντίστοιχες πρακτικές -στο πρόσφατο παρελθόν- ατιμωρησίας, αδράνειας και έλλειψης παροχής προστασίας στα θύματα, είχαν ως συνέπεια τη δολοφονία τόσο του Π. Φύσσα όσο και του Σ. Λουκμαν.

Επειδή η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στην περιοχή του Ασπροπύργου αλλά και γενικότερα η ύπαρξη κρουσμάτων ρατσιστικής και ναζιστικής βίας (πχ. οργανωμένη επίθεση σε πρόσφυγες στη Χίο, επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίβαρο» στο Μενίδι, επίθεση με γκαζάκια στην κατάληψη στέγης προσφύγων, στην οδό Νοταρά κλπ.) αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι ρατσιστικές-φασιστικές ομάδες επιχειρούν να ανασυνταχθούν, αφού για λίγο καιρό κρύφτηκαν φοβισμένες στο σκοτάδι, μετά τη δημοσιότητα της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Έχει επιληφθεί των συγκεκριμένων περιστατικών στον Ασπρόπυργο αρμόδιος Εισαγγελέας κατά του ρατσισμού;

2. Προτίθενται να ενεργοποιήσουν το άρθρο 19Α στον νόμο 4251 του 2014 το οποίο προβλέπει χορήγηση άδειας διαμονής σε θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων, χορηγώντας άδεια διαμονής στα θύματα της ρατσιστικής επίθεσης στον Ασπρόπυργο, στις 22 και 23/8;

3. Τι ενέργειες έχουν γίνει και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της πρώτης αλλά και της δεύτερης επίθεσης, εναντίον των Πακιστανών εργατών γης στις 22 και 23/8 στον Ασπρόπυργο;

4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να ενημερωθούν για τις ως άνω διατάξεις προστασίας παθόντων και μαρτύρων οι εισαγγελείς όλης της χώρας ώστε αυτές να εφαρμόζονται;

5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών στα σχετικά ζητήματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές Καββαδία Αννέτα, Βάκη Φωτεινή, Γεωργοπούλου Έφη, Δημαράς Γιώργος, Δουζίνας Κωνσταντίνος, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Θελερίτη Μαρία, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρακώστα Ευαγγελία, Καστόρης Αστέριος, Κυρίτσης Γεώργιος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Νίκος, Πάντζας Γεώργιος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Σπαρτινός Κωνσταντίνος, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Τζούφη Μερόπη, Τσίρκας Βασίλειος, Χριστοδουλοπούλου Τασία, Ψυχογιός Γεώργιος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here