«Να πληρώσουν τη νύφη και οι ευπορότεροι», επιμένει ο Γ. Κυρίτσης. Σωστά, αλλά συμβαίνει κάτι τέτοιο;

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

«H πολιτική εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μετακύληση ενός κομματιού των βαρών από τους ασθενέστερους στους ευπορότερους… Συμφωνώ με όσα είπε η κ. Καρακώστα, ότι η πολιτική μας έχει ταξικό πρόσημο. Κάποιος πρέπει «να πληρώσει τη νύφη», τα προηγούμενα χρόνια την πλήρωναν οι φτωχοί», τόνισε  ο βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης, το άρθρο του οποίου να επιβαρυνθούν οι «μενουμευρωπαίοι», προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. 

Ωστόσο, το ερώτημα που γεννάται από τις θέσεις του κ. Κυρίτση, είναι πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, με τη πολιτική και τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου;

Ο κ. Κυρίτσης, μιλώνας στο Μέγκα,  υποστηρίζει προφανώς ότι αυτός ο όρος επιτυγχάνεται καθώς όπως είπε η εναλλακτική των δανειστών προέβλεπε συντριπτική αύξηση στην ενέργεια, που θα συνέτριβε τα πάντα, ενώ η κυβέρνηση κάνει μικρές αυξήσεις στον ΦΠΑ. «Εμείς κάναμε αυξήσεις λίγο εκεί, λίγο παραπέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πέρα από λαικισμούς όμως και από φτηνές μικροπολιτικές προσεγγίσεις, υπάρχει εδώ ένα πολύ μεγάλο κενό. Η αύξηση των εμμέσων φόρων, όποτε και όπως και να γίνουν, επηρεάζουν και επιβαρύνουν δυσανάλογσα πολύ περισσότερο τους φτωχότερου και όχι τους ευπορότερους. Μπορεί να αποτράπηκε μιά μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, έγιναν όμως αυξήσεις ΦΠΑ, πολύ μικρές έσω, σε μια σειρά προιόντων. Κι αυτή η αύξηση ασφαλώς και επιβαρύνει περισσότερο τα φτωχά και λαικά στρώματα.

Επειδή αυτό είναι αναμφισβήτητο, καλό θα ήταν ο κ. Κυρίτσης όταν αναφέρεται στο ταξικό πρόσημο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, να λαμβάνει υπόψη του ότι πολλά από αυτά που πράττει η κυβέρνηση είναι απόρροια των πολιτικών του μνημονίου και της νεοφιλελεύθερης λογικής η οποία τα διέπει.

Προφανώς και απαιτείται κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών. Το ίδιο και στην αναμενόμενη κατανομή του πλούτου, εάν και όποτε έρθει. Γιατί είναι αλήθεια ότι τα βάρη της κρίσης τα πλήρωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι μη έχοντες και όσοι δεν είχαν ή είχαν τη μικρότερη ευθύνη για την κρίση και τη χρεοκοπία της χώρας.

Και για αυτό χρειάζεται δικαιότερη κατανομή τους όχι αύριο, αλλά χθες. Ωστόσο, πολλοί παρατηρούν ότι αυτό αποτελεί ακόμη στόχο και όχι πραγματικότητα. Βήματα έχουν γίνει, προσπάθειες καταβάλλονται αλλά η γενική εικόνα της γενικευμένης και άδικης έμμεσης φορολογίας, δεν έχει αλλάξει. Γι αυτό και όσοι μιλούν για τα ταξικό πρόσημα ας είναι περισσότερο προσεκτικοί.

Ο κ. Κυρίτσης κατά τα άλλα  κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπάθησε να διχάσει τον κόσμο, εκμεταλλευόμενη το άρθρο του. «Δεν είναι διχαστικό το άρθρο μου… Θα έγραφα μερικές αράδες παραπάνω, εξηγώντας την κατανομή της ψήφου ανά περιοχή και παραγωγή (…) Υπάρχουν τρόποι να βρεθεί ποιοι ψήφισαν ναι. Υπάρχει πάγια αντιπαράθεση στις κοινωνίες μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων… Θα το εξηγούσα λίγο περισσότερο, αλλά θα έμενα ακριβώς στην ίδια στάση, ότι στόχος μας είναι να μετακυλίσουμε τα βάρη από τους φτωχούς στους πλούσιους».

Αντιλαμβανόμενος πάντως ότι είναι αρκούντως απλοική η διαχωριστική του γραμμή, πρόσθεσε πως «πολλοί πλούσιοι ψηφίσαν «όχι» και πολλοί φτωχοί ψηφίσαν «ναι», γιατί έτσι κατάλαβαν» και αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση τελικά συντάχθηκε με τους «Μένουμε Ευρώπη», με τις συμφωνίες που υπέγραψε με τους εταίρους.

Τόσο κατάλαβε από τις δηλώσεις μου ο Δημήτρης Μάρδας, είπε σχολιάζοντας την αποδοκιμασία δήλωσής του από τον υφυπουργό Εξωτερικών.

«Επόμενη φάση το άδειασμα του Πειραιά»

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η Ειδομένη αδειάζει, επόμενη φάση αποτελεί το άδειασμα του Πειραιά και η αποσυμφόρηση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

«Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα επί τη βάσει δημοσιευμάτων για καταγγελίες για πορνεία στον καταυλισμό του Ελληνικού, δεν είχε γίνει καταγγελία επίσημη» διευκρίνισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ακόμη «λίγο ηρωική» τη δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη ότι δεν θα δεχθεί μετανάστες πριν συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας.

«Πουθενά δεν πάνε πρόσφυγες αν δεν έχει προϋπάρξει συνεννόηση, ο κ. Βίτσας είναι σε επαφή» τόνισε. «Γίνεται σχεδιασμός με ορίζοντα το φθινόπωρο για αναλογική κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων στη χώρα» εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, σχολιάζοντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA τις αντιδράσεις που προκάλεσε άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή, στο οποίο σημείωνε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν τον Σεπτέμβριο εντολή στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μετακυλήσει φορολογικά και άλλα βάρη στους «μενουμευρωπαίους», δηλαδή στους ψηφοφόρους του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, τόνισε ότι η πολιτική εντολή που έλαβε το κόμμα του ήταν η μετακύληση βαρών από τους ασθενέστερους προς τους ευπορότερους.

Σημείωσε ωστόσο ότι «πολλοί πλούσιοι ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ενώ και πολλοί φτωχοί άνθρωποι ψήφισαν ΝΑΙ».

Ο κ. Κυρίτσης κατηγόρησε ακόμη τη Ν.Δ. ότι εκείνη και όχι ο ίδιος προσπάθησε στο παρελθόν να διχάσει τον κόσμο.

Ερωτηθείς αν θα ξαναέγραφε όσα έγραψε, απάντησε ότι θα το έκανε αλλά θα τα επεξηγούσε με την κατανομή της ψήφου στο δημοψήφισμα ανά περιοχή και ανά θέση στην παραγωγή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here