Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας: Να μην τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό κόμμα NPD

Στο κενό έπεσε και η δεύτερη προπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD). Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε το αίτημα των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας να κηρυχθεί παράνομο. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε, «οι επιδιώξεις του κόμματος αυτού αντιστρατεύονται, βέβαια, το γερμανικό σύνταγμα αλλά επί του παρόντος απουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία βαρύνουσας σημασίας που να επιτρέπουν την εντύπωση ότι είναι δυνατό οι ενέργειές τους (σ.σ. των μελών του NPD) να είναι επιτυχείς».

Στην πρώτη προσφυγή που είχε υποβληθεί το 2013 από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης κατά του NPD τονιζόταν ότι «αντίκειται στην φιλελεύθερη, δημοκρατική τάξη» της Γερμανίας.

Ομως, οι δικαστές είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα των αποδεικτικών στοιχείων, με το αιτιολογικό ότι τελούσαν σε στενή σύνδεση με τη γερμανική κυβέρνηση επειδή προέρχονταν από πληροφοριοδότες της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος που είχαν προσεγγίσει την ηγετική ομάδα του NPD. Για το λόγο αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν προχώρησε καν στην εξέταση της συνταγματικότητας ή μη του επίμαχου κόμματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here