Διαπραγμάτευση: Aνοικτά μέτωπα, πιέσεις και εκβιασμοί

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Με πορεία σε άγνωστο ναρκοπέδιο, μοιάζει να εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους. Ανοικτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση, ωμοί εκβιασμοί στο εξωτερικό και αθέμιτες πιέσεις από ετερόκλητα συμφέροντα στο εσωτερικό, ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας και επιτείνουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Μια σειρά από άλυτα ακόμη θέματα καθυστερούν την τελική υπογραφή, παρά την πεποίθηση του έλληνα πρωθυπουργού ότι έχει μικρύνει η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και «θεσμών».

Το ασφαλιστικό και η επιμονή να ληφθούν άμεσα μέτρα(βλέπε μειώσεις επικουρικών και όχι μόνο συντάξεων), τα εργασιακά(περαιτέρω ελαστικοποίηση και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων), η ξαφνική επαναφορά του θέματος των πλειστηριασμών α΄κατοικίας, η απαίτηση της επιστροφής των στελεχών της παλαιάς «τρόικας¨σε υπουργεία-φορείς, και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, φαίνεται ότι αποτελούν «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν φαίνεται διατιθεμένη να υπερβεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η κατά γενική ομολογία πρόοδος που σημειώθηκε σε άλλα κρίσιμα θέματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, δεν αρκούν στους εταίρους, οι οποίοι ζητούν να γίνουν αποδεκτές όλες οι απαιτήσεις τους.

Και το κάνουν γνωρίζοντας πια, ότι έχουν σύμμαχο τον χρόνο. Οσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνεται το χρηματοδοτικό πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης και τόσο στερεύει από ρευστότητα η ελληνική οικονομία.

Γι αυτό κι εκεινοι δείχνουν να μην βιάζονται. Πετούν το «μαπλάκι» στην Ελλάδα, αναβάλλοντας τις οποίες αποφάσεις για το επόμενο τακτικό Eurogroup της 11ης Μαίου ή ακόμη πιο πέρα. Πηγές της Κομισιόν μιλησαν ακόμη και για απόφαση στις 24 Μαίου, εάν βέβαια ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Βαρουφάκης-Νταιλσεμπλουμ

Όμως όλοι γνωρίζουν ταυτόχρονα ότι με όλα αυτά, εκβιάζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί τους όρους τους, αφού  η καθυστέρηση φέρνει σε  ακόμη πιο δύσκολη θέση την Ελλάδα, η οποία παρεμπιπτόντως είναι και παραμένει χώρα της Ευρωζώνης.

Κάποιοι δεν διστάζουν ωστόσο να θέσουν υπό αμφισβήτηση και αυτό ακόμη το γεγονός, μιλώντας ή ακόμη χειρότερα διαρρέοντας πληροφορίες για Plan B , Grexit και άλλες ανοησίες.

Το εσωτερικό μέτωπο

Η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις εγγενείς, τεράστιες δυσκολίες των συζητήσεων στο Brussels Group και το Eurogroup με τις εκβιαστικές απαιτήσεις των «θεσμών» αλλά κι ένα διευρυμένο εσωτερικό μέτωπο που αμφισβητεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και ευθυγραμμίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τις προτάσεις των δανειστών.

Είναι χαρακτηριστική η έκφραση χαράς στο πρόσωπο του βουλευτή της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη όταν αναφερόταν στις περιγραφές ξένων δημοσιογράφων στις προσωπικές ανοίκειες επιθέσεις που δέχθηκε στη συνεδρίαση του πρόσφατου Eurogroup της Λετονίας, ο έλληνας υπουργός Οικονομιών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η  σύμπηξη του ετερόκλητου εσωτερικού μετώπου, φαίνεται άλλωστε καθαρά από την φράση του προέδρου της Ν.Δ Α. Σαμαρά το Σάββατο στη Πάτρα, με την οποία κάλεσε όλες τις «ευρωπαικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας», στις οποίες προφανώς δεν συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, να συνδράμουν ώστε να μην αποκλίνει η Ελλάδα από τις ευρωπαικές πολιτικές στην οικονομία και την ασφάλεια!

Είναι προφανές ότι όταν ο κ. Σαμαράς μιλά για «ευρωπαική πολιτική» στην οικονομία, εννοεί το Μνημόνιο και τα μέτρα που πιέζουν να υιοθετήσουμε, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά επέκταση των παλαιών μνημονιακών πολιτικών.

Η εναρμόνιση της αντιπολίτευσης με τις επιλογές των «θεσμών» είναι κάτι που προσπαθεί να αναδείξει η κυβέρνηση. Μέσω των υπουργών της αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, καλεί την αντιπολίτευση και προσωπικά τον κ. Σαμαρά να απαντήσει, εάν συντάσσεται στην διαπραγμάτευση με τις θέσεις της κυβέρνησης ή των δανειστών.

Η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά πάντως στη Πάτρα, αποτελεί απάντηση, στο βαθμό που υιοθετεί ως αποκλειστικό σημείο αναφοράς την «ευρωπαική οικονομική πολιτική» και όχι την έστω και θεωρητική αμφισβήτησή κάποιων πλευρών της.

Στο εσωτερικό μέτωπο των πιέσεων που ασκούνται πλέον ανοικτά στη κυβέρνηση, πλην των παλαιών πολιτικών σχηματισμών, συμπεριλαμβάνονται και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, που ενοχλημένα σφόδρα από την δεδηλωμένη και έμπρακτη διάθεση της κυβέρνησης να συγκρουσθεί με την παγιωμένη ανομία, αναζητούν τρόπους  αντίδρασης, επιτείνοντας την ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Το εξωτερικό μέτωπο

Πως εκφράζεται όμως η ευρωπαική οικονομική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και τις θέσεις της κυβέρνησης;  Με διάφορους τρόπους αλλά με μία κατεύθυνση και λογική. Να αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί  τους όρους και τα μέτρα που αυτή προτείνει.

Για το σκοπό αυτό αξιοποιούνται όπως φαίνεται όλα τα «όπλα», οι τακτικές και οι «σύμμαχοι».  Ετσι είδαμε μέσα σ΄ένα μόλις 24ωρο, η πολιτική ελίτ της ΕΕ να συνομιλεί με τον έλληνα πρωθυπουργό σε εποικοδημητικό κλίμα και να δηλώνει ότι θα γίνουν όσα πρέπει για να μην μείνει η Ελλάδα από ρευστό και οι πολιτικά υφιστάμενοι τους υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωζώνης, να ασκούν σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον Γιάνη Βαρουφάκη. Κριτική που ξεπέρασε συχνά τα όρια της ευπρέπειας.

μερκελ-Τσιπρας

Οι απειλές για Grexit, οι εκβιασμοί ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα μέχρι να ετοιμάσει η Ελλάδα μια περιεκτική λίστα μέτρων-μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup της Λετονίας, κινούνταν σε αντίθεση και όσα θετικά είχε πει λίγες ώρες πριν η  γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα για επίσπευση των συνομιλιών και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα είναι ενδειτικό ότι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εντόπισαν αυτή την αντίφαση κατηγορώντας τους συντηρητικούς κύκλους εντός και εκτός Ελλάδος που απεργάζονται «σενάρια καταστροφής».

Η τακτική του καρότου και του μαστίγιου, συνεχίζεται όμως και τον Σαββατοκύριακο. Με το μαστίγιο όμως να έχει την τιμητική του.

Το plan B

Είναι χαρακτηριστική διφορούμενη, αλλά με σαφή στόχευση δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόμπλε, ο οποίος όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει Plan B  στο υπουργείο του για ένα Grexit, απάντησε σιβυλικά περί «άλυτου προβλήματος».

Σόιμπλε

«Αν παραδεχόμουν ότι είχαμε σχέδιο ενοποίησης των δύο Γερμανιών θα έλεγαν τότε ότι οι Γερμανοί τρελλάθηκαν», είπε.

Πρόσθεσε ότι το να τίθεται αυτή η ερώτηση -σχετικά με ενδεχόμενο Grexit- σε έναν υπεύθυνο πολιτικό εμπεριέχει ένα άλυτο δίλημμα.Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ωστόσο πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μία χρεοκοπία.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε…» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, με τις αναφορές και των υπολοίπων υπουργών να κινούνται στο ίδιο έδαφος. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» είπε από την πλευρά της Κομισιόν και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ, θέλησε να διευκρινίσει ότι με τη χθεσινή του αναφορά για «σχέδιο Β», δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας.

Αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέργκ Σέλινγκ. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε το Eurogroup».

 

 

 

.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here