«Ναι» στην αποτέφρωση είπε ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Mε ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης την αγορά οικοπέδου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Για το σκοπό αυτό προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό από το Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Κοιμητηρίων το ποσό των 400.000 ευρώ, ενώ οι όροι για τη διενέργεια δημοπρασίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, υπενθύμισε πως οι συζητήσεις για το αποτεφρωτήριο ξεκίνησαν το 2011, ωστόσο παρουσιάστηκαν δυσκολίες. «Είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε, τα λεφτά υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά φτάνοντας στο σήμερα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε να αναβληθεί το θέμα για να μπορέσει να απαντήσει στα ερωτήματα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, που αναχώρησε για την Αθήνα. Ασκήθηκε κριτική στο δήμαρχο για «επικοινωνιακή χρυσόσκονη» όσον αφορά το συγκεκριμένη θέμα.

Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του ο κ. Καλαφάτης τάχθηκε υπέρ του αποτεφρωτηρίου, ωστόσο υποστήριξε πως το ζήτημα «θέλει συγκεκριμένη προσπάθεια, προγραμματισμό, μελέτη και όχι να πάει στις καλένδες».

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» δήλωσε πως «είναι φανατικά υπέρ του αποτεφρωτηρίου» και πρότεινε να αγοραστεί οικόπεδο στην περιοχή της Θέρμης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δήλωσε υπέρ της αγοράς οικοπέδου.

Η Ελεάννα Ιωαννίδου από τις «Γειτονιές σε Δράση» ανέφερε πως η αγορά οικοπέδου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου «είναι μια πρώτη κίνηση που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό», ενώ υπέρ τάχθηκε και ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με την εισήγηση για την αγορά οικοπέδου «η εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων ως δραστηριότητα χαμηλής όχλησης δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με θορύβους ή ρύπους, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων και συντελεί στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here