Ναι Ελβετών σε υποκλοπές υπόπτων τρομοκρατίας-Οχι σε αυξήσεις συντάξεων!

Με μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 66%, οι Ελβετοί  ενέκριναν σε δημοψήφισμα, ψήφισαν το νόμο που δίνει στις μυστικές υπηρεσίες το δικαίωμα να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη δραστηριότητα των χρηστών στο διαδίκτυο προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές.

Σύμφωνα με το νόμο, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούν να παρακολουθούν, μετά από εισαγγελική έγκριση και υπό δικαστική επιτήρηση, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, τα e-mail και το ιστορικό διαδικτυακής περιήγησης υπόπτων για τρομοκρατία, αλλά και κατασκοπεία και χάκινγκ.

Ταυτόχρονα, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν με ποσοστό 60% κατά της αύξησης των συντάξεων, καθώς η κυβέρνηση τους έπεισε ότι το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν δυσβάσταχτο. Επίσης, απορρίθηκε (ποσοστό 63%) μια πρωτοβουλία πολιτών, την οποία είχαν υιοθετήσει οι Πράσινοι, ζητώντας να μειωθεί η κατανάλωση των φυσικών πόρων.

Ο νόμος για της παρακολουθήσεις είχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το 2015. Όμως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, όπως το Κόμμα των Πειρατών, ζήτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος εκφράζοντας φόβους για «ανεξέλεγκτη δραστηριότητα» των υπηρεσιών, όπως εκείνες που κατήγγειλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο εξής, οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν, εφόσον κάτι τέτοιο δικαιολογείται από τη σοβαρότητα μιας απειλής, να παρακολουθούν για προληπτικούς λόγους την αλληλογραφία και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες προσώπων, καθώς και τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο, αλλά και να διενεργούν έρευνες σε σπίτια, οχήματα ή αποσκευές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here