Νίκος Θεοδοσίου: «Με όπλο το ντοκιμαντέρ»

 

 του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Μια κοινή ελληνογερμανική δράση για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από μικτές ομάδες ελλήνων και γερμανών εφήβων ξεκίνησε χθες με μια ομάδα 6 παιδιών μαζί με ένα συνοδό σκηνοθέτη. Αναχώρησαν  από την Αθήνα για να συναντήσουν τους γερμανούς συνομηλίκους τους στο Ντόρτμουντ.

-Ενάντια στην κρίση;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι o κόσμος μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Ειδικά η ΕυρώπηΗ οικονομική κρίση ανατρέπει όλες τις μέχρι τώρα σταθερές. Αποσυνθέτει οικογενειακές και κοινωνικές δομές. Δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα για το μέλλον, ειδικά στους νέους.

-Το προσφυγικό;

Την ίδια στιγμή το προσφυγικό ζήτημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται χωρίς να φαίνεται ένα τέλος.

Οι νέοι όμως δεν μπορούν να μένουν θεατές. Γνωρίζοντας τον κόσμο ανιχνεύουν τις διεξόδους και προοπτικές για το μέλλον. Με όπλο το ντοκιμαντέρ. Αυτό ήταν το σκεπτικό για την ανάληψη μιας κοινής δράσης ανάμεσα σε ομάδες νέων από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Δυο χώρες άλλωστε που βρέθηκαν και βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής κρίσης.

-Οι εμπνευστές της; 

Την πρωτοβουλία την είχαν δυο οργανώσεις με σημαντική δράση στην οπτικοακουστική επικοινωνία και έκφραση των νέων ανθρώπων, DOGS – Youth Academy for Documentary από τη Γερμανία και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ (που οργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και την -Camera Ζizaniο) από την  Ελλάδα.

-Το πρόγραμμα;

Τα παιδιά για 6 μέρες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν, να συνεργαστούν, να συζητήσουν ιδέες να γυρίσουν και να μοντάρουν τις ταινίες τους. Η δράση θα επαναληφθεί στην Ελλάδα όταν οι Γερμανοί έφηβοι θα έρθουν την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη. Οι ταινίες που θα παραχθούν θα διακινηθούν με κάθε δυνατό τρόπο σε ένα όσο το δυνατό ευρύτερο κοινό, με δημόσιες προβολές αλλά και μέσω διαδικτύου. Προκαλώντας συζητήσεις και συμβάλλοντας  στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου.

Αποφασιστικός παράγοντας στην υλοποίηση αυτής της δράσης ήταν η χορηγία των αεροπορικών εισιτηρίων της ελληνικής αποστολής από της Aegean.

Πληροφορίες:

www.camerazizanio.net,

camerazizanio@gmail.com,

τηλ. 2108664470

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here