Νίκος Αξιώτης: Ενα παραμύθι έχει μαγικό τρόπο να μιλάει στην ψυχή μας

Συνέντευξη: Μαρία Λυμπεροπούλου

Το έργο «Ψέματα ή αλήθεια» βασίζεται σε μια ευφάνταστη ιστορία που έπλασαν οι ηθοποιοί της παράστασης. Πρόκειται για ένα πολιτικό παραμύθι που απευθύνεται σε ενήλικες.
Ο Νίκος Αξιώτης, ο πρωταγωνιστής της παράστασης, μίλησε στο Press Publica για την αξία που έχουν τα παραμύθια και την αλήθεια που κρύβουν…

Η ιστορία της παράστασης αποτελεί μια σύνθεση της ομάδας σας «MindTheGap». Πώς προέκυψε και ποιά ήταν η διαδρομή της;

Το 2012 είχαμε με την Ελεάννα Σταθοπούλου μία ιδέα. Να γράψουμε κάποια παραμύθια και να τα αφηγούμαστε σε νηπιαγωγεία και σχολεία καθώς και σε καφενεία αλλά και πλατείες, με ειδικά διαμορφωμένα θέματα για ενήλικες. Αφού κάναμε έρευνα και μελέτη πάνω σε θρύλους, μύθους, παραδόσεις κλπ, ένα τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη (Μισό Φεγγάρι, στίχοι-μουσική του ίδιου του 1997)στάθηκε η αφορμή για το θέμα μας.

«Είναι νύχτες, πληγωμένες, μυστικές κι απελπισμένες, που δεν έχω παραμύθι να σου πω.» λέει το ρεφρέν και έτσι επινοήθηκε μία πολιτεία που οι άνθρωποι ζούσαν λέγοντας παραμύθια. Ένα παραμύθι σου έλεγε ο γιατρός και γινόσουν καλά. Και με ένα παραμύθι «πληρωνόταν» και ήταν αρκετό. Και οι δάσκαλοι το ίδιο.

Και επιστήμονες και οι τεχνίτες και όλοι. Ένα παραμύθι να άκουγες την ημέρα και ήταν σαν να είχες αποταμιεύσει χιλιάδες λίρες και φλουριά. Μέχρι που χρειάστηκε να εκλέξουν έναν ηγέτη, τον πρώτο ηγέτη της Παραμυθοχώρας, για να οργανώσει την πολιτεία και να επινοήσει τελικά ένα «Σύστημα».
Συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι, η Δήμητρα Σύρου, το σκηνοθέτησε με βαθιά πολιτική ματιά αφού πρώτα φρόντισε να το ολοκληρώσει και να το κάνει θεατρικό κείμενο.
Η παράσταση «Ψέματα ή αλήθεια» από το 2013, ταξίδεψε σε διάφορα φεστιβάλ στην Αθήνα και διακρίθηκε στα διαγωνιστικά τους μέρη. Ένας ακόμη συνταξιδευτής-παραμυθάς, είναι και η Δέσποινα Βαροτσάκη, που πραγματοποίησε το όνειρο της ομάδας, να ντύσει ζωντανά το παραμύθι μας, με παραδοσιακά-και όχι μόνο-τραγούδια και νανουρίσματα.

Γιατί επιλέξατε να διηγηθείτε ένα παραμύθι;

Τα παραμύθια είναι μία από τις παλαιότερες μορφές επικοινωνίας. Πριν αποφασίσουμε-εμείς οι μεγάλοι-πως τα παραμύθια απευθύνονται σε παιδιά, τα παραμύθια απευθύνονταν σε μεγάλους. Ήταν ο τρόπος να επικοινωνήσεις το πρόβλημά σου. Ήταν ο τρόπος να πεις τα παράπονά σου για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία χωρίς να λογοκριθείς. «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πολιτεία μακρινή, τόσο μακρινή που δεν ξέρουμε καν αν υπάρχει».

Κάπως έτσι ξεκινάει το παραμύθι μας. Και τελικά πολιτικό παραμύθι γιατί η πολιτική εμπεριέχει την έννοια πολίτης. Αυτή την έννοια που παραδώσαμε σε χέρια άλλων προκειμένου να μιλήσουν για λογαριασμό μας. Μίλησαν; Κατάλαβαν πως σημασία δεν έχει να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα αλλά να ζήσουμε όλοι καλύτερα; Αυτά τα ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε με αυτό το πολιτικό παραμύθι.

Πρόκειται για μια παράσταση με βαθιά πολιτικά μηνύματα. Ποιός είναι ο στόχο σας και πώς αντιδρά το κοινό;

Ο στόχος σίγουρα δεν είναι να δώσουμε λύσεις. Αν ήταν τόσο εύκολο θα είχε γίνει χιλιάδες χρόνια πριν. Ο στόχος όμως είναι να κάνουμε προτάσεις. Να κάνουμε ερωτήσεις και να προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε από κοινού.

Να πούμε παραμύθια γι’αυτό το παραμύθι που ζούμε. Μήπως δεν έφταιγε μόνο ο κακός ο λύκος αλλά έβαλε το χεράκι της και η γιαγιά και η μαμά αλλά και η ίδια η Κοκκινοσκουφίτσα;

Μήπως εμείς οι ίδιοι επιτρέψαμε σε κάθε κακό λύκο και σε κάθε τρομαχτικό δράκο να είναι από πάνω; Μήπως τους επινοήσαμε εμείς οι ίδιοι; Μήπως γίναμε κι εμείς λύκοι και δράκοι για να βολευτούμε και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;
Το κοινό γελάει με την ψυχή του αλλά και κλαίει με την ψυχή του. Δε λέμε κάτι καινούργιο. Το πώς φτάσαμε ως εδώ και το ότι μπλόκαρε το σύστημα το ξέρουμε όλοι. Όμως πάντα ένα παραμύθι είναι πιο δυνατό γιατί έχει τον μαγικό τρόπο να μιλάει μέσα στην ψυχή σου. Βρίσκει και ανοίγει εκείνο το πορτάκι που κλείσαμε μόλις μας βάφτισαν ενήλικες.

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια της ομάδα σας;

Το καλοκαίρι το «Ψέματα ή αλήθεια» θα κάνει μια μίνι περιοδεία ανά την Ελλάδα και με την νέα θεατρική σεζόν ίσως και να συνεχίσει να υπάρχει σε κάποια θεατρική σκηνή. Αυτό βέβαια αν καταφέρουμε να μετατρέψουμε τα Ευρώ σε Παραμύθια γιατί δυστυχώς αυτή η ισοτιμία δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρη. Και τα Ευρώ έχουν τελειώσει προ πολλού. Ευτυχώς μας έμειναν πολλά πολλά παραμύθια.

Πού, Πότε:
Δευτέρα &Τρίτηστις21:00 (από 11/01/2016)
ΤεχνοχώροςΦάμπρικα: Μεγ. Αλεξάνδρου 125 &Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, Αθήνα
Τηλ. Κρατήσεων: 6945951599

Τιμή εισιτηρίου:ΓενικήΕίσοδος: 8€ / Μαθητικό, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Ανέργων, Πολυτέκνων, άνωτων 65 ετών: 5€
Διάρκεια: 70 λεπτά

Trailer Παράστασης: https://youtu.be/J7l8SeVTY2Q
Mind The Gap: facebook.com/mindthegapintheater
ΤεχνοχώροςΦάμπρικα: fabricaathens.gr
Επιπλέονέρευνα και χρήσηυλικού: Από τονιστότοπο «ΤοΗμερολόγιοΕνόςΑνέργου» (www.imerologioanergou.gr)

Συντελεστές:
Κείμενο:ΝίκοςΑξιώτης, Ελεάννα Σταθοπούλου
Σκηνοθεσία:Δήμητρα Σύρου
ΒοηθόςΣκηνοθέτη:Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Παίζουν:ΝίκοςΑξιώτης, Ελεάννα Σταθοπούλου, Δήμητρα Σύρου
ΖωντανήΕρμηνεία Τραγουδιών:Δέσποινα Βαροτσάκη
ΦωνήΝτελάλη:Αλέξης Σακελλαρόπουλος

Επεξεργασία Κειμένου: ΧάρηςΣταθόπουλος, Δήμητρα Σύρου
Σκηνικά/Κοστούμια:Ελεάννα Σταθοπούλου, Mind The Gap
Μουσική Επιμέλεια: Mind The Gap
Ηχογραφήσεις/Ηχητικάεφέ:Σίμος Καγγελάρης
Σκηνοθεσία/Μοντάζ Trailer:ΧάρηςΣταθόπουλος
Φωτογράφιση/Αφίσα:ΜάνοςΦίκαρης
Επικοινωνία:Ράνια Μυλωνά, Μαριτίνα Κουτσοχιώνη, Mind The Gap

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here